Početna stranica » Drugi edukacijski seminar za bogoslove i juniorke

Drugi edukacijski seminar za bogoslove i juniorke

125 pregleda

U četvrtak 1. ožujka 2018., u organizaciji Centra za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, održan je drugi edukacijski seminar za bogoslove i sestre juniorke prema smjernicama novog Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis.

Domaćin ovogodišnjega susreta bila je Franjevačka teologija u Sarajevu. Na seminaru je sudjelovalo 80 osoba, od toga 69 bogoslova iz triju bogoslovija u Sarajevu (Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, Redemptoris Mater, Franjevačka bogoslovija), jedan bogoslov iz Salezijanske zajednice sv. Ivan Bosco iz Žepča, dvije sestre juniorke Služavke Malog Isusa zajedno sa svojom magistrom te osam odgojitelja spomenutih sjemeništa.

Na početku programa nazočne je pozdravio fra Danijel Nikolić, odgojitelj franjevačkih bogoslova, a potom je uslijedilo uvodno predavanje dr. Sande D. Smoljo, voditeljice Centra za savjetovanje, koja je sudionicima predstavila program i temu te objasnila cilj i svrhu edukacijskog seminara. Novi Ratio Fundamentalis Institutionis Sacerdotalis, dokument o svećeničkom odgoju i izobrazbi, u broju 202. ističe sljedeće: „U program kako početne tako i trajne formacije treba uključivati posebne poduke, seminare i tečajeve za zaštitu maloljetnikâ“. Slijedeći smjernice spomenutog dokumenta cilj seminara je senzibilizirati sudionike na spomenutu temu, govoriti o njoj transparentno, bez straha, te kroz stručne programe stjecati nova znanja i vještine kako bi u pastoralnom radu mogli djelovati preventivno, a ne dijagnostički ili samo terapijski. Razvijati preventivne metode jedan je od najboljih oblika odgoja i edukacije, istakla je dr. Smoljo.

Prvo predavanje na temu Zaštita i dostojanstvo djece te njihovo zlostavljanje održao  je vlč. dr. Josip Bošnjaković, (psiholog, psihoterapeut) stručni voditelj Bračnoga i obiteljskog savjetovališta i Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije. U svom izlaganju dr. Bošnjaković je dao pregled aktivnosti koje su, po pitanju zaštite maloljetnikâ u sklopu početne i trajne formacije, realizirale katoličke crkvene isntitucije, s posebnim naglaskom na stručne programe koji su započeli u Hrvatskoj, a s ovim seminarom i u Bosni i Hercegovini. Nadalje, u svom izlaganju iznio je i zaključke simpozijâ koji su kroz protekle godine održani u Italiji, njemačkomu Trieru i Luksemburgu, ističući kako je zajednička nit svih simpozija kontinuiran rad s odgajanicima i odgojiteljima na putu prema integriranoj osobnosti koja će biti u skladu s vrednotama izabranoga poziva.

Drugo predavanje na temu Prepoznavanje znakova seksualnog zlostavljanja i prevencija održala je Marina Šijaković, dipl. theol., vjeroučiteljica i stručna suradnica u trajnoj formaciji svećenika po pitanju zaštiti djece u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Teologinja Šijaković, koja je završila edukaciju u Centra za zaštitu maloljetnika pri Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, kroz svoje predavanje obradila je nekoliko cjelina, osvrnuvši se posebno na dvije razine individualnu i društvenu, koje pokazuju kako i zašto dolazi do zlostavljanja. Kršćanstvo ne samo da prepoznaje dostojanstvo svakoga čovjeka, uključujući maloljetnike, nego na posebno mjesto stavlja djecu, naglasila je teologinja Šijaković, pozivajući se na svetopisamski tekst: “Pustite dječicu i ne priječite im k meni jer takvih je kraljevstvo nebesko!” (Mt 19, 14.) U drugom dijelu svoga izlaganja objasnila je kako prepoznati zlostavljača i žtrvu, odnosno kako pristupiti osobama koje su počinitelji djela i kako pomoći žrtvama nasilja. Na kraju su predstavljene preventivne metode i načini rada.

Iako je na Zapadu već raširena praksa ovakvih seminara, ipak i na našim područjima zaživljuje ova edukativna  izobrazba te je ovaj seminar dobra prevencija za ophođenje s ovim, teškim problemima u Crkvi i društvu općenito. Nakon predavanja održan je rad po skupinama na temelju izloženog sadržaja, a potom i izlaganje svake skupine kao i zaključci radnih grupa.

Po završetku radnoga dijela seminara uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić uz koncelebraciju odgojitelja kandidata koji se nalaze u početnoj formaciji svećeničkog ili redovničkog života. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je ukazao na važnost nutarnje ravnoteže čovjeka te istakao kako rast i razvoj prema integriranoj osobnosti može voditi prema autentičnom življenju Božije riječi. Seminar je završen zajedničkom večerom i druženjem.