Početna stranica » Dotičemo Isusove rane u onima koji trpe

Dotičemo Isusove rane u onima koji trpe

124 pregleda

Ako ste žalosni, ako niste u miru, gledajte Isusa raspetoga, gledajte Isusa uskrsloga, gledajte Njegove rane i primite tu radost

Iz Isusovih rana proizlazi mir, radost i apostolsko poslanje – rekao je papa Franjo prije molitve Kraljice neba osvrnuvši se na evanđelje koje govori kako se Isus navečer na dan uskrsnuća ukazao svojim učenicima u dvorani Posljednje večere, donoseći tri dara: mir, radost i apostolsko poslanje (usp. Iv 20,19-31). Prve Isusove riječi bile su: „Mir s vama!“ (Iv 20,21). Uskrsli je Gospodin donio istinski mir, jer je svojom žrtvom na križu ostvario pomirenje između Boga i čovječanstva, te pobijedio grijeh i smrt.

Njegovi su učenici prvi trebali taj mir, jer su nakon što je bio uhvaćen i osuđen na smrt bili uznemireni i u strahu – rekao je Papa i podsjetio – Isus se pojavio živ među njima i, pokazujući svoje rane u slavnom tijelu, kao plod svoje pobjede darovao im je mir. No te večeri apostol Toma nije bio prisutan. Obavijestili su ga o tom izvanrednom događaju, no nije vjerovao svjedočanstvima drugih apostola, nego je smatrao da istinu o onome što su izvještavali osobno treba provjeriti, prenosi Vatican News.

Osam dana kasnije, Isus se ponovo ukazao – rekao je Sveti Otac i nastavio – Došao je ususret Tominoj nevjeri, pozivajući ga da dotakne Njegove rane. One su izvor mira, jer su znak neizmjerne Isusove ljubavi koja je pobijedila čovjekove neprijateljske snage, to jest grijeh, zlo i smrt. Pozvao ga je da dotakne Njegove rane. To je pouka za nas, kao da je Isus rekao svima nama: „Ako niste u miru, dotaknite moje rane“. Treba dotaknuti Isusove rane koje su mnogi problemi, teškoće, progoni i bolesti mnogih ljudi koji trpe.

Niste u miru? Idite posjetiti nekoga tko je simbol Isusovih rana. Dotaknite Isusove rane – rekao je papa Franjo i istaknuo – Iz tih rana proizlazi milosrđe. Osobito zato što je danas nedjelja Gospodinovog milosrđa. Svi trebamo milosrđe, to znamo. Približimo se Isusu i dotaknimo Njegove rane u svojoj braći koja trpe. Isusove su rane blago, iz njih proizlazi milosrđe. Budimo hrabri i dotaknimo Isusove rane. S tim ranama On stoji pred Ocem, pokazuje ih Ocu i kao da kaže: „Oče, to je cijena, te su rane ono što sam platio za svoju braću“. Našim ranama Isus posreduje kod Oca. Daje nam milosrđe ako se približimo i zagovara nas. Nemojte zaboraviti Isusove rane.

Drugi dar koji je uskrsli Isus donio učenicima jest radost – rekao je Papa i podsjetio – Evanđelist izvještava: „obradovaše se učenici vidjevši Gospodina“ (Iv 20,20). Međutim, ima i jedan odlomak u Lukinom evanđelju koji kaže da nisu mogli vjerovati zbog radosti. Kada nam se dogodi nešto nevjerojatno, lijepo, i mi kažemo: Ne možemo vjerovati, to nije istina! Tako je bilo s učenicima, od radosti nisu mogli vjerovati. To je radost koju nam donosi Isus.

Ako ste žalosni, ako niste u miru, gledajte Isusa raspetoga, gledajte Isusa uskrsloga, gledajte Njegove rane i primite tu radost – rekao je Sveti Otac i dodao – Osim mira i radosti, Isus je učenicima donio i poslanje kao dar. Kazao im je: „Kao što mene posla Otac i ja šaljem vas“ (Iv 20,21). Isusovo je uskrsnuće početak nove dinamike ljubavi koja je sposobna prisutnošću Duha Svetoga preobraziti svijet.

Na ovu smo drugu vazmenu nedjelju pozvani vjerom se približiti Kristu, otvarajući svoje srce miru, radosti i poslanju. No nemojmo zaboraviti Isusove rane, jer iz njih proizlazi mir, radost i snaga za poslanje. Povjerimo tu molitvu majčinskom zagovoru Blažene Djevice Marije, kraljice neba i zemlje – zaključio je papa Franjo.