Početna stranica » Započeo provincijski Kapitul Bosne Srebrene

Započeo provincijski Kapitul Bosne Srebrene

121 pregleda

U samostanu sv. Pavla na Nedžarićima, 29. travnja 2019. godine započeo je intermedijalni provincijski Kapitul Franjevačke provincije Sv. Križa – Bosne Srebrene. Na ovom provincijskom kapitulu Bosne Srebrene, koji će trajati do 3. svibnja i na kojem će se raspravljati o važnim pitanjima za Bosnu Srebrenu, također će za naredno trogodište biti izabrani novi članovi Uprave Provincije. 

Slavlje Kapitula započelo je svetom misom koju je u oratoriju franjevačke teologije, zajedno s provincijalom fra Jozom Marinčićem i prisutnim kapitularcima, predvodio fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup. Na Kapitulu po službi i po izboru sudjeluje 59 franjevaca Bosne Srebrene.

Nakon svete mise i doručka uslijedile su četiri plenarne sjednice predviđene za prvi dan Kapitula na kojima se – kao što će to biti slučaj i u narednim danima slavljenja Kapitula – razgovaralo o važnim pitanjima, perspektivama i izazovima za sadašnje, ali i za buduće vrijeme naše franjevačke zajednice.

Prvoga dana svoja izvješća podnijeli su provincijal Bosne Srebrene, koji je prikazao cjelokupno stanje u Provinciji, zatim je o pitanjima ekonomije izvještaj podnio ekonom Provincije, te je na koncu o stanju u odgojnim institucijama: Sjemeništu, Postulaturi, Novicijatu i Bogosloviji govorio i odgojitelj franjevačkih bogoslova. Nakon svih izlaganja braća su mogla raspravljati i zajednički promišljati o svim spomenutim temama.

Nadamo se da će ovaj Kapitul, po zagovoru našega utemeljitelja sv. Franje Asiškoga, donijeti važne odluke na dobrobit naše franjevačke zajednice i na duhovnu korist naroda kojemu služimo.