Početna stranica » Dominikanska obitelj

Dominikanska obitelj

136 pregleda

Sva braća i sestre su osjećali poziv za istu redovničku zajednicu.

Jedan od najljepših trenutaka velikih obitelji je opći osjećaj jedinstva braće i sestara. Naravno, uvijek postoje svađe, ali daleko više postoji ljubavi i pozitivnih utjecaja jednih na druge – od najstarijih do najmlađih, a čini se da je to slučaj s obitelji Hinnebusch. Kada je William (1908. – 1981.), najstariji od desetero djece koliko ih je imala ova obitelj, stupio u dominikanski red, šestero njegovih braće i sestra je vrlo brzo krenulo slijedeći njegov primjer.

Nakon što je završio doktorat iz povijesti na Sveučilištu Oxford i proveo neko vrijeme u Rimu pomno istražujući dominikanski red, William je postao poznati dominikanski povjesničar napisavši, između ostalih, djelo u kojemu je sažeo povijest dominikanskoga reda. Njegov najmlađi brat, pokojni Fred rekao je kako je o. William pisao i radio do kraja kako bi u nasljedstvo ostavio napisanu baštinu o povijesti svoga reda. Na taj je način napisao jedan kritički, ali točni prikaz dominikanskoga reda.

Zahvaljujući upravo ovome djelu njegova brata, o. Fred je tijekom vremena održao mnoga predavanja o dominikanskoj povijesti. Predavao je na Papinskom fakultetu Bezgrešnog začeća kao i na Leoninovoj komisiji (skupini znanstvenika koji imaju važnu zadaću kritičkoga promišljanja i uređivanja djela sv. Tome Akvinskoga). O. Fred je bio najmlađe dijete obitelji Hinnebusch, a umro je prošle godine u 95-oj godini života kao posljednji od preživjelih svećenika koji su imali važnu ulogu u osvjetljavanju i prezentiranju dominikanskoga reda koji postoji već više od 800 godina.

Sljedeća dva brata koja su se pridružila dominikanskom redu bili su Paul i Albert. Kad je Albert (1917. – 2002.) išao u srednju školu, odlučio je pridružiti se redu kojemu je pripadao njegov najstariji brat o. William. Kada je obitelji rekao za svoju odluku, njegova majka mu je odgovorila: „Nisi mi trebao to ni govoriti. Oduvijek sam znala da ćeš to učiniti.” Paul je postao propovjednik i duhovni pisac.

O. Albert Hinnebusch je rođen 1911. godine i bio je jedini od braće i sestara koji nije doživio duboku starost jer umire već u dobi od 46 godina. Za svoga života aktivno je sudjelovao u molitvenoj zajednici Sveto ime.

Nakon što su četiri brata postala dominikanci, ne čudi činjenica da su se i tri sestre pridružile dominikanskomu redu: s. Claire, s. Regina Ann i s. Dorothy. Sve tri su pripadale kongregaciji Svete Marije u Springsu. Preostalih troje djece iz ove obitelji – Raymond, Joseph i Mary stupili su u brak i osnovali vlastitu obitelj.

O. Fred bio je posljednji živući član obitelji Hinnebusch koji je umro u prosincu prošle godine. Iako više ne žive ovozemaljski život, njihova posvećenost dominikanskom redu je prepoznata i živjet će stoljećima kao primjer budućim generacijama.