Početna stranica » Divizma – lat. Verbascum

Divizma – lat. Verbascum

169 pregleda

Sitnocvjetna divizma – Verbascum thapsiforme

Pustenasta divizma – Verbascum phlomoides

Narodni nazivi: divizna, divlji tabak, lepušina, lepuh, ošlji rep, vučji rep, kraljevska svića, jetrna trava, svijećnjak, vunavka, žutocvijet

Stručnim nazivima navode se uglavnom dvije vrste divizme koje su međusobno dosta slične, a obje su ljekovite i jednako se primjenjuju. Divizma je dvogodišnja biljka, gusto prekrivena bijelim maljastim dlakama. Prve godine izraste samo rozeta velikih prizemnih listova, a druge uspravna stabljika, visoka i do 1,5 m, s brojnim žutim cvjetovima, skupljenim u brojne čuperke pri vrhu stabljike. Cvate u srpnju i kolovozu, a cvjetovi se otvaraju postupno, svaki dan samo po nekoliko i vjenčić im brzo otpada. Pradomovina joj je Europa, zapadna, srednja i istočna Azija, a proširila se u sve krajeve svijeta s umjerenom klimom. Divizma je jedna od najljekovitijih biljaka naše zemlje, a može se naći gotovo u svakom dijelu naše države. Voli sve vrste tla, važno joj je da je na suhom i sunčanom mjestu.

Ljekovita svojstva i primjena: Ljekoviti su cvjetovi (žuti vjenčić zajedno s prašnicima), listovi, a i korijen. Cvjetovi se skup­ljaju po suhu vremenu, poslije rose, ostave se nekoliko sati na zraku i potom suše u peći na temperaturi od 40 °C. Brzo i dobro osušene cvjetove stavljamo u boce, čuvajući ih od vlage jer inače gube ljekovitost. Listovi i korijen suše se u hladu. Čitava biljka sadrži biljnu sluz, a cvjetovi osim toga sadrže 10 % šećera i eterično ulje.

Divizma liječi i pomaže kod niza bolesti: čireva i osipa na koži, reume i gihta, astme, hripavca i kihavice, bolova u plućima i grudima, pospješuje iskašljavanje; bolesti slezene i jetre, žutice, slaboga mokrenja; uklanja noćno mokrenje kod djece, regulira menstruaciju, poboljšava sluh.

Čaj: Jedna ravno punjena čajna žličica suhih cvjetova divizme prelije se s 1/4 l kipuće vode i nakon 10 minuta procijedi. Pije se ujutro i navečer po jedna šalica čaja. To je najbolji lijek protiv bolova u grudima i plućima, žutice i slaboga mokrenja, svih vrsta upala, osobito kod… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]