Početna stranica » Dan muzeja 2020. u Franjevačkom muzeju i galeriji “Gorica” u Livnu

Dan muzeja 2020. u Franjevačkom muzeju i galeriji “Gorica” u Livnu

158 pregleda

Franjevački muzej i galerija „Gorica“ u Livnu, u kojima se danas čuva velik broj arheoloških izložaka, umjetničkih slika i tragova naše baštine, ove godine Međunarodni dan muzeja (18. svibnja) obilježava na nešto drugačiji način. Naime, na službenoj facebook stranici FMG-a „Gorica“ svakodnevno se organiziraju nagradne igre pitalice u kojima sudjeluju posjetitelji ove društvene mreže. Kako su naglasili organizatori, sretni dobitnici nagrade mogu preuzeti u muzeju. „Muzej će na Međunarodni dan muzeja biti otvoren za posjetitelje, a ulaz će biti besplatan. Priredili smo i prigodan popust na muzejska izdanja i suvenire”, objavili su organizatori. Podsjećaju također kako je ovogodišnja Noć muzeja odgođena za jesen zbog situacije vezane uz epidemiju koronavirusa.

Već je 11. svibnja započelo ovo virtualno obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja s nagradnim pitanjem o dvojici suvremenika i prijatelja koji su svojom umjetnošću obilježili livanjsku kulturnu baštinu s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Točan je odgovor bio Gabriel Jurkić i fra Anđeo Kaić, a nagrada je bila reprodukcija na platnu slike Gabriela Jurkića. I narednih su dana bila postavljena nagradna pitanja u vezi sa stalnim muzejskim i galerijskim postavima, a redovito su nagrade bile iz suvenirnice i iz zbirke izdanja muzeja.

Međunarodno vijeće muzeja svake godine organizira Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnje izdanje upriličeno je pod krilaticom „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost”. Iz Franjevačkoga muzeja i galerije „Gorica“ to su kratko prokomentirali riječima: „Upravo nam je u ovoj godini ova tema pokazala da smo svi jednaki u svojoj različitosti.”