Početna stranica » Đakoni posjetili tri crkvene institucije u Sarajevu

Đakoni posjetili tri crkvene institucije u Sarajevu

153 pregleda

Đakoni i voditelji programa đakonske godine u utorak, 17. svibnja posjetili su tri važne institucije koje imaju sjedište u Sarajevu: Caritas VN-a, sestre milosrdnice i Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu

Đakoni iz BiH, njih 15, koji pohađaju zajedničku đakonsku godinu predvođeni svojim voditeljima mons. Pavom Jurišićem i fra Mirom Relotom nalaze se od 16. do 20. svibnja na duhovno-studijskom putovanju po Bosni i Hercegovini.

Drugoga dana duhovno-studijskog putovanja i obilaska biskupijȃ na području BK-a BiH, đakoni i voditelji programa đakonske godine u utorak, 17. svibnja posjetili su tri važne institucije koje imaju sjedište u Sarajevu: Caritas VN-a, sestre milosrdnice i Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu.

Prva od njih bilo je sjedište Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije gdje su ih o svome djelovanju upoznali djelatnici zajedno s ravnateljem vlč. Mirkom Šimićem. Tako su im kroz projekte za različite starosne dobi predstavili kršćansku ljubav prema svim ljudima u potrebi, prenijela je nedjelja.ba.

Sljedeću instituciju koju su posjetili je Družba sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog. Tamo ih je dočekala s. Julijana Djaković, provincijalna glavarica, zajedno sa svojim suradnicama. U kratkim crtama ispričale su im svoju povijest i rad. Njihova djelatnost je raznolika, a kako na Stupu imaju starački dom, ponešto su rekle i o tom vidu apostolata.

Nakon toga su đakoni bili gosti u središtu Franjevačke provincije Bosne Srebrene na Kovačićima. U samostanu Sv. Križa domaćin im je bio fra Damir Pavić, tajnik provincije i gvardijan.

Budući da je samostan središte više franjevačkih institucija, fra Janko Ćuro, ravnatelj FMC Svjetlo riječi i provincijski vikar, progovorio je gostima o franjevačkoj medijskoj djelatnosti, dok im je fra Pero Karajica, ravnatelj HKO Kruh Sv. Ante, predstavio humanitarno-karitativni rad provincije Bosne Srebrene.

Vrhunac dana bila je Sveta misa u samostanskoj crkvi Sv. Nikole Tavelića. U svojoj homiliji fra Janko je govorio o miru na kojemu trebaju počivati međuljudski odnosi, prvenstveno o miru u odnosu s Bogom iz kojeg proizlazi i mir u odnosu na sve ljude.

Po završetku euharistijskog slavlja đakoni su se uputili na ručak na Franjevačku teologiju u Nedžarićima što im je bilo posljednja stanica drugoga dana duhovno-studijskog putovanja.