Početna stranica » Crvena djetelina – lat. Trifolium pratense

Crvena djetelina – lat. Trifolium pratense

196 pregleda

Narodni nazivi: crvena djetelina, detela, kravljača, konjska ditelina, livadska detelina, trolist

Djetelina je višegodišnja biljka s uspravnom dlakavom stabljikom naraste do 40 cm, a ima tri, vrlo rijetko i četiri lista. Donji listovi imaju duge peteljke (10 – 20 cm), a gornji su gotovo sjedeći. Cvjetovi su glavičasto zbijeni i ružičastocrvene do purpurne boje, a javljaju se od svibnja do rujna. Raste po svijetlim šumama, uz putove, po vlažnim livadama i na mnogim drugim mjestima. Pradomovina joj je Europa do srednje Azije i sjeverozapadne Afrike, a proširila se po čitavom svijetu. Uzgaja se sijanjem sjemena za ishranu stoke, ali i za poboljšanje kvalitete tla. Kod nas je vrlo rasprostranjena biljka i sije se u proljeće, a razmnožava se i dijeljenjem korijena. Raste i kao divlja.

Ljekovita svojstva i primjena: U ljekovite svrhe bere se biljka u cvatu ili samo cvjetne glavice koje se suše u hladu i na propuhu. Preporučujem da se biljka ili cvjetne glavice za ljekovite svrhe beru samo na slabim tlima i u divljini, a ne iz uzgoja i na pognojenom zemljištu, pogotovo ne umjetnim gnojivom!

Sadrži mnoge ljekovite tvari, a najviše su zastupljeni: ugljikohidrati, kumarini, izoflavonoidi, flavonoidi, saponini, kiseline, smole, eterično ulje, masti, vitamini, minerali, mirisne i taninske tvari, glikozide, izoflavone i eterično ulje. Nije dovoljno istražena i u službenoj se medicini ne upotrebljava. U pučkoj medicini je cijenjena i primjenjuje se kao vrlo ljekovita biljka.

Čaj od crvene djeteline: 5 – 6 suhih glavica ili dvije vrhom pune male žlice crvene djeteline stavi se u šalicu vrele vode, ostavi 15 minuta poklopljeno, procijedi te pije toplo i na gutljaje kao lijek kod navedenih bolesti i smetnji. Može se zasladiti medom, a dnevno se piju 3 – 4 šalice čaja. Za čišćenje krvi čaj treba piti 4 – 6 tjedana. Na jednak način pripravlja se i upotrebljava čaj od bijele djeteline, a primjenjuje se u liječenju reume i gihta.

Osobito preporučujem ovaj čaj poslije teških operacija želuca. Jednako tako kod zatvora stolice i za pojačanje funkcije jetre i žuči, a pije se duže vremena ujutro i navečer po jedna šalica. Pomaže i kod različitih fizioloških i psihičkih tegoba uzrokovanih PMS-om, a posebno klimakterijem. No, ona i općenito pogoduje našoj psihi i osnažuje je, pa ublažava psihičku napetost, ali i depresiju, te pomaže u uspostavljanju narušene psihičke ravnoteže.

Mješavina čaja (crvena djetelina i metvica): 10 g sušenih cvjetova crvene djeteline i jedna mala žlica suhih listova metvice prelije se litrom vrele vode i ostavi 15 minuta poklopljeno. Procijedi se i kada se ohladi na 40 stupnjeva stavi se jedna velika žlica meda od kadulje, dobro izmiješa i popije tijekom dana s tim što se pije obvezno po jedna šalica ujutro natašte prije doručka i jedna pred spavanje. Ovo je čaj protiv neplodnosti.

Mješavina čaja (crvena djetelina, kamilica, lavanda): Dvije žlice suhih ili 4 – 6 svježih cvjetova crvene djeteline, dvije žlice cvjetova kamilice, jedna žlica cvjetova lavande. Dobro sve izmiješajte i stavite u 250 ml vrele vode, ostavite 10 minuta da odstoji i procijedite. Jednu šalicu popijte ujutro natašte, a drugu navečer pred spavanje. Smiri dobro naše živce i postajemo vedriji i veseliji. Pijte tri tjedna, napravite tjedan pauze i ponovite kuru.

Med od crvene djeteline: Neki pčelari proizvode i med od crvene djeteline. Ako vas muči vrtoglavica koja nastaje uslijed niskoga šećera u krvi, onda svaki dan uzmite jednu žlicu ovoga meda.

Crvena djetelina kao dodatak salati:  Ljeti, ali i tijekom cijele godine kada u polju vidimo da ima cvjetova i listova crvene djeteline, naberite desetak cvjetova i listova, izmiksajte ih i dodajte salati. Ovo će nam biti vrlo djelotvorno za opće zdravlje, a osobito ako imamo bilo kakav krvni poremećaj ili bolest, uključujući i leukemiju, opću zatvorenost krvi koja je posljedica narušene funkcije gušterače ili jetre.

Oblozi od crvene djeteline: Pregršt cvjetnih glavica stavi se u litru vrele vode, ostavi 15 minuta, procijedi i stavljaju oblozi na otvrdnjele žlijezde, osobito mliječne, ali također i na bolna mjesta od reume i gihta.

Žvakanje djeteline: Za sprečavanje nastanka raka, ali i za njegovo liječenje, pogotovo u ustima i na jeziku, preporučujem da se triput dnevno sažvače po 5 – 6 glavica cvjetova crvene djeteline. Ovim se sprečava razvoj tumora. 

Desert od crvene djeteline: Očupkati cvjetne glavice i u posudu staviti pregršt cvjetova, dodati naribane mlade mrkve i dvije velike žlice pravoga domaćeg meda, jednu veliku žlicu marmelade od jabuke ili ribizla i sve dobro izmiješati. To je izvrstan desert koji je istodobno izvanredan lijek za jetru, žuč i slezenu.

Crvena djetelina s jogurtom i lanenim sjemenom: Ženama koje imaju problema za vrijeme menopauze, preporučujem da ujutro i navečer pripreme i pojedu mješavinu od crvene djeteline, lana i jogurta. U mikseru izmiksaju dvije velike žlice sjemena lana i jednu veliku žlicu suhih samljevenih ili 5 – 6 svježih cvjetova crvene djeteline i pomiješaju s 250 ml jogurta. Sve to dobro izmiješaju, ostave da odstoji barem jedan sat i pojedu ujutro natašte, a isto tako priprave i pojedu navečer pred spavanje.