Početna stranica » Chia sjemenke – čudesna hrana ili modni hir?

Chia sjemenke – čudesna hrana ili modni hir?

104 pregleda

U svijetu u kojem 366 milijuna ljudi boluje od šećerne bolesti i strahuje od kardiovaskularnih komplikacija povezanih sa šećernom bolešću, a 80 % svjetske populacije dijabetičara živi u zemljama u razvoju ili novoindustrijaliziranim zemljama, posve je razumljiv interes znanosti i javnosti za svaku novu mogućnost kontrole šećerne bolesti i smanjenje njezinih kroničnih kardiovaskularnih komplikacija.

Tako je i u Hrvatskoj, u kojoj je broj osoba sa šećernom bolešću u 2010.  iznosio približno 316 000, u posljednje vrijeme zanimanje za ovu drevnu južnoameričku žitaricu kojoj se pripisuju ljekovita svojstva u porastu.

Što je zapravo chia?

Chia (Salvia hispanica) je drevna žitarica Srednje i Južne Amerike, upotrebljavana u prehrani još u vrijeme Asteka. Sjemenke chie sitne su i okrugle, promjera oko 1 mm, sive s tamnim pjegicama ili bijele. Oko 95 % je tamnih sjemenki, a bijelih oko 5 %. Nezrele su smeđe boje. Asteci su ih koristili pržene ili mljevene u brašno za tortilje ili pića. Ovojnica sjemenke sadržava polisaharide koji u dodiru s vodom nabubre tvoreći želatinoznu kapsulu koja daje gustoću jelima

Chia sjemenke – čudesna hrana ili modni hir?

Chia sjemenke zbog svoga nutritivnog sastava posjeduju potencijal u kontroli čimbenika rizika udruženih sa šećernom bolešću i pićima. Američka Agencija za hranu i lijekove od 2005. smatra ju hranom a ne dodatkom prehrani i nije iskazana nikakva zabrinutost za sigurnost konzumacije. Europska unija je 2009. chiu stavila na na listu „nove hrane” (novel food), dopustivši miješanje u kruh do 5 %.

Sastav chia sjemenki

Samo ime „chia” potječe od astečke riječi „chian” koja znači mastan, uljast. Sjemenke sadržavaju 42,12 % ugljikohidrata  (uključujući 34,4 % prehrambenih vlakana), 30,74 % lipida (ulja), 16,5 % proteina. Dominantan je sadržaj omega-3 i omega-6 masnih kiselina (alfa-linolenska i linolenska). Nešto je manji sadržaj zasićenih masnih kiselina (palmitinske, oleinske i stearinske). Inačica chie poznatija kao Salba sadržava više omega-3 masnih kiselina nego losos i više vlakana i proteina od sjemenki lana. Iako sadržavaju znatnu količinu proteina, sjemenke chie ne mogu se koristiti kao jedini izvor proteina, jer ne sadržavaju lizin – esencijalnu aminokiselinu koju naše tijelo ne može sintetizirati. Po sadržaju i topljivih i netopljivih vlakana chia sjemenke nadmašuju većinu cjelovite zrnate hrane. Sadržavaju veliku količinu kalcija, fosfora, kalija i magnezija, te nešto manju količinu natrija, željeza i cinka. Visok sadržaj polifenola – izoflavona svojim antioksidativnim učinkom sprječava oksidaciju masnih kiselina. Nutritivan sadržaj u velikoj mjeri ovisi o zrelosti sjemenki, sorti, kao i uzgojnim uvjetima. Postoje tvrdnje da određene sorte chie (Salba, Anutra) imaju ujednačeniji i povoljniji nutritivni profil od mahom divljih sorata koje su dostupne komercijalno.

Učinak na zdravlje?

Iz alfa-linolenske kiseline sintetiziraju se omega-3 masne kiseline duljih lanaca koje imaju povoljan učinak na smanjenje kardiovaskularnih i neuroloških čimbenika rizika. Chia može pomoći podizanju koncentracije masnih kiselina duljih lanaca u krvi, ali ne toliko učinkovito kao konzumacija riba ili ribljih ulja. Studije na životinjskim modelima pokazuju da uzimanje chie povoljno utječe na profil lipida u plazmi, smanjujući koncentraciju triglicerida i štetnog LDL kolesterola, te podižući koncentraciju zaštitnog HDL kolesterola. Istraživanja provedena s inačicom chie pod nazivom Salba pokazuju znatne povoljne učinke u podizanju koncentracije dugolančanih masnih kiselina, padu sistoličkoga krvnog tlaka, smanjenju markera upale (CRP-a).

Pokazano je također da zbog sposobnosti stvaranja gela uzimanje Salba chie rezultira manje naglim porastom glukoze u krvi nakon jela, te da uzimanje Salbe smanjuje osjećaj gladi. U pretilih bolesnika s dijabetesom tipa 2 šestomjesečni dodatak Salbe u usporedbi sa zobenim pahuljicama rezultira smanjenjem tjelesne težine, opsega struka i visoko osjetljivog C-reaktivnog proteina (parametra upale).

Istraživanja u drugim centrima provedena s drugim inačicama chie nisu pokazala povoljan učinak na atletske sposobnosti ili regulaciju tjelesne mase.

Korisno je uključiti ovu „zlatnu” žitaricu u prehranu

Chia sjemenke zbog svoga nutritivnog sastava posjeduju potencijal u kontroli čimbenika rizika udruženih sa šećernom bolešću (visoki arterijski tlak, prekomjerna tjelesna masa, poremetnja razine masnoća u krvi, razina upale, razina šećera u krvi). Rezultati su dosadašnjih istraživanja obećavajući, naročito s inačicom chie pod nazivom Salba. Potrebna su daljnja klinička istraživanja koja će dokazati ili opovrgnuti povoljne učinke chie na zdravlje ljudi.

U međuvremenu, svakako je korisno uključiti u prehranu ovu „zlatnu” žitaricu kao način povećanja unosa kvalitetnih proteina i prehrambenih vlakana, što će povećati raznolikost prehrane.