Početna stranica » Blokiran novi zakon o eutanaziji

Blokiran novi zakon o eutanaziji

160 pregleda

Vrhovni sud okruga Mercer u New Jerseyju obustavio je novi zakon o eutanaziji koji je u ovoj američkoj saveznoj državi donesen u travnju, a na snagu je stupio početkom kolovoza. Njime je New Jersey postao osma savezna država koja dopušta eutanaziju. Radi se o zakonu koji dopušta na smrt bolesnim osobama kojima je procijenjeno manje od šest mjeseci života da lijekovima okončaju vlastiti život.

Ipak, na odredbe ovoga zakona žalbu je uložio dr. Yosef Glassman, pravoslavni Židov i liječnik. Naveo je kako se sudjelovanje u eutanaziji suprotstavlja njegovim vjerskim uvjerenjima i odgovornostima kao doktora, jer upravo liječnik mora potpisati suglasnost za takav čin. A upravo Prvi amandman Ustava SAD-a ističe kako svatko smije slobodno živjeti svoju vjeru u kojemu je ljudski život svet i ne smije biti oduzet. 

Katolička Crkva već je ranije osuđivala donošenje ovoga zakona, osobito 1. kolovoza kad je zakon stupio na snagu. Ordinarij biskupije Metuchen mons. James Checchio nazvao je zakon strašnom pogreškom Vlade nauštrb ranjivih osoba. Nastavak sudske rasprave o ovoj temi očekuje se krajem listopada.