Početna stranica » Blagoslov đaka na početku nove školske godine

Blagoslov đaka na početku nove školske godine

357 pregleda

U nedjelju, 17. rujna u župi Marija Pomoćnica kršćana u Globarici, za vrijeme pučke mise u 11 sati, prigodom početka nove školske i vjeronaučne godine bio je upriličen blagoslov đaka, njihovih školskih torbi, učitelja i drugog školskog osoblja

Sv. misu predslavio je župnik vlč. Ivan Ravlić. Umjesto propovijedi rastumačio je glavne misli iz Poruke predsjednika Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju BK BiH mons. Petra Palića na početku školske i vjeronaučne 2023/24. godine. U poruci je naglašena uloga roditelja u odgoju djece: „Oni su prvi koji odgajaju svoju djecu. Oni su prvi učitelji svih vrijednosti i vrlina svojoj djeci. Župa je privilegirano mjesto življenja vjere i crkvenog zajedništva koje se događa kroz okupljanje zajednice, vjerničke skupove, zajednički hod u vjeri i duhovni život Kristovih učenika. Župa je stoga dragocjeno mjesto vjerskog odgoja koji se zove župna kateheza. U toj zajednici roditelji su suradnici vjerskog odgoja zajedno sa katehetama. Katolički vjeronauk u školi, već 30 godina od njegova povratak u školski odgojno-obrazovni sustav, daje vrijedan i nemjerljiv prilog vjerskom odgoju djece i mladih”, naglasio je mons. Palić.

Poslije molitve vjernika bio je prinos darova što je župnik Ravlić opisao riječima: „Krsna svijeća kao znak vjere koja nam je zasjala po Isusu Kristu, Biblija kao znak riječi Božje upućene čovjeku, koja se snagom Sv. Duha može bolje razumjeti. Školska torba i lopta koje donose dvoje učenika moleći Boga da primi želje učenika za znanjem, da razigranošću i druge razveseljuju i unose vedar duh u sredinu u kojoj žive. Vjeronaučne udžbenike iz kojih se crpi blago vjere na vjeronauku – školskom i župskom – donose predstavnici svakog razreda. Učiteljica donosi dnevnik rada i molimo Gospodina da uz njega primi sav naš trud, sve naše uspjehe i neuspjehe i daj nam Sv. Duha da po njemu rastemo i smjelo otvaramo stranice svoga života a njime rasvijetli i sve naše učitelje i vjeroučitelje.”

Župniku je pomogla i animirala časna sestra Marija Pranjić, Družbe Predragocjene Krvi Kristove, na dužnosti predstojnice u Banjoj Luci. Poslije prikazivanja darova slijedio je blagoslov djece i blagoslov knjiga koje su donijeli sa sobom na misu.

Župnik je naglasio: „Trebamo Boga moliti da nas podrži u svim  našim nastojanjima i revnovanjima. Da naši učitelji i učiteljice uče djecu blagošću, praštanjem i pravednošću, a svi đaci posebno oni u nižim razredima neka u školi koračaju uz Gospodina.” Liturgija toga dana bila je sva prilagođena đacima i njihovim potrebama, a iz župe Marija Pomoćnica kršćana poručuju: „Vjerujemo da će Bog izliti svoj blagoslov na ovu djecu da budu osnaženi Duhom svetim i postignu odgovarajući uspjeh u ovoj školskoj godini. Bog svojih nikada ne ostavlja a posebno najmanjih.” 

(vlč. Ivan Ravlić)