Početna stranica » Austrijski biskupi kod franjevaca u Sarajevu

Austrijski biskupi kod franjevaca u Sarajevu

207 pregleda

Članovi Austrijske biskupske konferencije u okviru svog proljetnog zasjedanja i boravka u Bosni i Hercegovini posjetili su u utorak 6. ožujka 2018. franjevačku zajednicu u sarajevskom naselju Nedžarići gdje su smještene tri institucije: Franjevačka teologija, franjevačka bogoslovija Bosne Srebrene i samostan svetoga Pavla.

Domaćin im je bio fra Jozo Marinčić, provincijalni ministar Franjevačke provincije Bosne Srebrene. U pratnji članova Austrijske biskupske konferencije bili su još Vinko kardinal Puljić, mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini i mons. Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

Središnji događaj susreta bilo je euharistijsko slavlje u oratoriju sv. Pavla. Nakon riječi dobrodošlice, koje je uputio domaćin susreta fra Jozo Marinčić, slavljena je euharistija s jutarnjom molitvom časoslova na njemačkom jeziku. U zajedništvu s okupljenim biskupima, profesorima i odgojiteljima na Franjevačkoj teologiji i drugim svećenicima te uz asistenciju đakona fra Silvija Zlatarevića i drugih bogoslova liturgijskim slavljem predsjedao je mons. Franz Lackner, OFM, nadbiskup Salzburga i primas Germanije. U svojoj propovijedi posebnu pozornost posvetio je temi praštanja i milosrđa. Na temelju liturgijskih čitanja istaknuo je kako iskustvo Božjeg milosrđa i praštanja možemo osjetiti jedino na temelju osobnog čina vjere: Vjernici, odgovarajući na Božji poticaj, dužni su prihvatiti čin milosrđa i praštanja kao temeljnu odrednicu svoga djelovanja. Svoju propovijed zaključio je citatom Jeana Paula: „Nikada čovjek nije ljepši nego kad oprašta ili moli za oproštenje.“

Liturgijsko pjevanje predvodili su franjevački bogoslovi okupljeni u pjevačkom zboru Fra Nenad Dujić pod vodstvom fra Emanuela Josića.

Nakon euharistije u samostanskoj blagovaonici upriličen je doručak i druženje okupljenih. Provincijalni ministar fra Jozo Marinčić tom je prigodom gostima ukratko predstavio povijest franjevaca u Bosni i njihovu današnju djelatnost na pastoralnom, odgojnom, obrazovnom, medijskom i karitativnom području. Posebnu radost i zahvalnost zbog ovog susreta iskazao je u svom obraćanju bečki nadbiskup Christoph kardinal Schönborn, predsjednik Austrijske biskupske konferencije, govoreći o suradnji i potpori Crkve u Austriji Crkvi u Bosni Hercegovini. Kardinal Schönborn izrazio je i svoju zahvalnost provinciji Bosni Srebrenoj za prisutnost bosanskih franjevaca u Austriji i njihovu pastoralnu djelatnost na austrijskim župama i hrvatskim katoličkim misijama.

Fotografije: fra Oliver Livančić i fra Vinćenc Kajtazi