Početna stranica » Akutni i kronični bronhitis

Akutni i kronični bronhitis

699 pregleda

Akutni bronhitis redovito nastaje zbog virusne infekcije i traje nekoliko dana. Javlja se češće, uglavnom u zimskom razdoblju i najčešće je popraćen običnom prehladom ili upalom grla, nosa i sinusa. Glavni simptomi akutnoga bronhitisa su kašalj, iskašljavanje sluzavoga sadržaja koji može biti proziran, bijeli, žućkasti, zeleni, a rijetko se mogu vidjeti i tragovi krvi. Simptomi traju desetak dana. Redovito nema posljedica, ali ponekada može dovesti do upale pluća. Javlja se glavobolja, bolovi u tijelu, a nadražajni kašalj može potrajati još nekoliko tjedana nakon prestanka drugih simptoma.

Može se pojaviti kod svih, ali se u prvome redu javlja među djecom i među odraslima se pojavljuje nakon četrdeset i pete godine. Zbog upale dušnica (akutnoga bronhitisa) godišnje preko 3000 pacijenta u Hrvatskoj završi na bolničkom liječenju.

Kronični bronhitis predstavlja teži oblik bolesti bronhija. Najčešći uzrok nastanka kroničnoga bronhitisa je pušenje, a zagađenje zraka, prašina, ili otrovni plinovi u okolišu i na radnom mjestu mogu pridonijeti nastanku oblika ove bolesti. Dobro je znati da postoji i genetska sklonost za kronični bronhitis. 

Ako traje dulje od tri mjeseca, riječ je o kroničnom bronhitisu. Osim kašlja, javljaju se i napadaji teškoća s disanjem nakon napornoga posla. Nakon pedesete godine on se postupno povećava, a uzroci su ponajprije pušenje, udisanje nečistoga zraka i teške prehlade, a može nastati i kao posljedica neurodermatitisa. (Zbog neurodermatitisa potisnutoga kortikosteroidnim kremama može nastati spastični bronhitis ili alergijska astma.) 

Vrlo je važna prevencija bronhitisa. Jedna od najvažnijih stvari kod prevencije bronhitisa je da se izbjegava sve što iritira dišne organe a pogotovo bronhije. U prvom redu mora se izbjegavati pušenje i boravak u prostorijama gdje se puši i udiše dim od cigareta. Isto tako mora se nositi maska ako se u čišćenju prostorija gdje živimo i radimo koriste nadražujuća sredstva. Često uzrokuje akutni bronhitis gripa. Zato godišnje cijepljenje protiv gripe, osobito kod starijih i bolesnih osoba, pomaže u zaštiti protiv opasnoga virusa gripe. Da bi se spriječila gripa, a tim i akutni bronhitis, treba prati ruke i dezinficirati ih alkoholom.

Pušenje: Osobe koje imaju bronhitis ne smiju pušiti niti udisati duhanski dim pa trebaju izbjegavati prostorije u kojima se puši kako ne bi bili ni pasivni pušači. Ako se strogo ne pridržavate toga pravila, svi ostali pokušaji, bilo kojih lijekova ili biljnih pripravaka, neće doći do bilo kojega izlječenja bronhitisa.

Ako se ne liječi kronični bronhitis, mogu nastati promjene i bolesti pluća i srca. Zato bolest morate ozbiljno shvatiti i svakako se savjetovati s liječnikom. Ima danas mnogo dobrih lijekova za liječenje akutnoga, ali još više kroničnoga bronhitisa. Uz sve ove lijekove preporučujem pripravke od ljekovitoga bilja koje donosim ovdje.

Oblozi od crne slačice (Brassica nigra). U ljekarni ili trgovini ekološke hrane nabavite prah od crne slačice pa 100 g pomiješajte s vodom temperature 45 °C tako da nastane gusta kaša. Namažite kašu na tanku kuhinjsku krpu, a preko toga stavite još jednu krpu i sve stavite kao oblog preko prsnoga koša i omotajte prozirnom folijom. Preko toga položite deblji ručnik, a još je bolja vunena deka. Ostavite obloge 2 – 3 minute pa pogledajte je li koža pocrvenjela – ako jest, odmah skinite oblog, a ako nije, ostavite ga još 2 – 3 minute. Najkasnije nakon 10 minuta morate oblog maknuti i oprati prsni koš toplom vodom. Oblog stavljajte tri dana, najbolje prije spavanja. Kad nestane crvenilo na koži, postupak oblogom možete ponoviti. Da se crvenilo povuče, koža se namaže maslinovim uljem ili uljem od gospine trave. Jednom na dan stavljajte naizmjenično obloge na prsa i leđa. 

Oblozi od luka (Allium cepa). Ogulite i sitno narežite dvije glavice luka srednje veličine. Složite ga na gazu, a preko toga kuhinjsku krpu koja je ugrijana na pari iznad kipuće vode do one mjere koju možete podnijeti. Stavite oblog na prsni koš. Preko toga položite prozirnu foliju, a na nju deblji ručnik ili vunenu deku. Nakon 20 minuta stavite opet oblog s novim lukom, ostavite još 20 minuta, skinite i operite toplom vodom. Ako se eventualno stanje pogorša zbog alergije ili iritacije od luka, odmah uklonite oblog. Umjesto luka na jednak način pripremaju se i stavljaju oblozi od krumpira. 

Čaj od cvjetova sitnocvjetne divizme (Verbasci thapsi flores). U šalicu vrele vode stavite dvije male žlice svježih ili suhih cvjetova sitnocvjetne divizme, ostavite 10 minuta i procijedite. Ujutro natašte i navečer pred spavanje, toplo i na gutljaje popijte po šalicu čaja, uz malo meda, po mogućnosti od kadulje. Pijte 21 dan pa nakon sedam dana stanke možete ponoviti. 

Čajna mješavina. Uzmite jednake dijelove listova podbjela (Tussilago farfara) i poljske preslice (Equisetum arvense), pomiješajte dobro pa od toga tri velike žlice ujutro stavite u 0,75 litre hladne vode. Ili, ako ne želite miješati, uzmite žlicu i pol podbjela i žlicu i pol poljske preslice i ujutro ih stavite u 0,75 litre hladne vode. Ostavite tri sata poklopljeno, pustite da provri, procijedite i ulijte u termosicu. Čaj popijte tri puta tijekom dana: ujutro natašte, tijekom dana i pred spavanje, topao i na gutljaje. Kura traje četiri puta po tri tjedna, ali nakon tri tjedna uvijek je tjedan dana pauze. Pomaže osobito kod jakoga bronhitisa sa znakovima astme. 

Čaj od sapunjače (Saponaria officinalis). Kod bronhitisa, katara bronha i kašlja djelotvoran je čaj od sapunjače jer rastapa i izbacuje nagomilanu sluz. U dvije šalice hladne vode stavite četiri male žlice korijena sapunjače, ostavite preko noći (12 sati) poklopljeno, a ujutro samo podgrijte, nemojte kuhati, i procijedite. Ujutro popijte šalicu toploga čaja natašte, a ostatak stavite u termosicu i popijte ga prije spavanja. Čaj morate piti 3 tjedna, tjedan pauze pa kuru ponovite. 

Čaj od bijeloga sljeza (Althaea officinalis). Preporučujem da čaj napravite samo od svježih cvjetova i listova, a to znači u vrijeme cvatnje. U šalicu hladne vode stavite dvije male žlice sitno nasjeckanih listova i cvjetova bijeloga sljeza, ostavite preko noći (12 sati), procijedite i popijte na gutljaje. Tijekom dana pije se samo jedna šalica ovoga čaja. 

Čaj od lavandinih cvjetova (Lavandulae officinalis flores). Stavite u litru vrele vode 30 g svježih ili suhih vršnih lavandinih cvjetova, ostavite 15 minuta poklopljeno i procijedite. Kada se ohladi toliko da je još dosta toplo, dodajte veliku žlicu pravoga meda, najbolje od kadulje i ulijte u termosicu. Čaj popijte preko dana, topao i na gutljaje, a kura traje tri tjedna. Nakon toga, ako je potrebno, treba uzeti neki drugi od ovdje navedenih čajeva. Kura je djelotvorna kod napadaja astme i bronhitisa, ali i pri lupanju srca i migreni. 

Sok od listova i cvjetova dragoljuba (Tropaeoli maioris folia et flores). U sokovniku napravite sok od listova i cvjetova dragoljuba pa tri velike žlice svježega soka pomiješajte sa šalicom toploga, ali ne vrućega mlijeka. Popijte tijekom dana jednu šalicu između doručka i ručka, a jednu između ručka i večere. Djeluje izvanredno kod astme, bronhitisa i emfizema (nagomilani zrak u plućima). Nakon tri tjedna sok valja zamijeniti nekim od ovdje predloženih čajeva. 

Čaj od omanova korijena (Inulae helenii rhizoma). U šalicu vrele vode stavite malu žlicu korijena, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite, zasladite malo medom te popijte toplo i na gutljaje. Kod bronhitisa i astme popijte na dan 3 – 4 šalice. Može se piti tri tjedna, a nakon toga, ako je potrebno, neka se pije neki drugi od navedenih pripravaka. 

Prehrana. Uz puno svježega voća, povrća i namirnica koje imaju dosta vitamina, osobito vitamina C, minerala i osnovnih elemenata, preporučujem da svaki dan dva puta pojedete najmanje po jedan tanjur kokošje juhe s povrćem. Preporučujem kupus, češnjak, luk, mrkvu, ječam, peršin, repu, smokvu, jagodu, limun, jabuku i grožđe. Svaki dan morate piti dovoljno tekućine da se sluzi ne bi nagomilale i zadebljale na sluznicama.