Kako je gospođa Jakoba pravila bademove kolačiće sv. Franji i kako su izgledali, mi danas možemo samo nagađati, ali jedno je sigurno: pravila ih je s puno ljubavi a glavni sastojci su bili bademi, maslinovo ulje, med i malo brašna. Vjerojatno ih je oblikovala na najjednostavniji način kao plosnate kolačiće ili štapiće. U to vrijeme kolači su se uglavnom zaslađivali medom. Od ovog tijesta možete i vi na jednostavan način peći kolačiće ili štapiće kao i gospođa Jakoba, ili tanko razvaljati pa ga puniti bademima kao što stoji u receptu.
Potrebni sastojci:
250 g brašna
100 g badema (posve sitno i fino samljevenih)
100 g meda
100 ml tople vode
5 žlica maslinovog ulja
1 žličica sode bikarbone
1 jaje
pola žličice cimeta
„na vrh noža” soli
Za nadjev:
100 g šećera
100 ml mlijeka
100 g badema normalno mljevenih
1 žumanjak
pola žličice cimeta
malo korice od limuna
2 žlice sjeckanih badema
Priprema: Stavite u zdjelu med, ulje i jaje, dodajte toplu vodu i sodu bikarbonu te izmiješajte. Brašno i bademe pomiješajte i istresite u zdjelu s medom pa umijesite glatko tijesto. Pokrijte ga i ostavite da stoji pola sata na sobnoj temperaturi.
Za nadjev u šerpu s debljim dnom stavite šećer da se topi dok ne dobije svijetložutu boju. Zalijte mlijekom i pustite da lagano kuha dok se šećer ne istopi. Skinite s peći i neka se malo ohladi, ali dok je još toplo umiješajte u njega bademe, žumanjak, cimet i koricu od limuna.
Tijesto razvaljajte tanko (na debljinu noža) i izrežite krugove promjera oko 6 cm. Rubove premažite bjelanjkom pa na svaki krug stavite po jednu žličicu nadjeva a zatim tijesto preklopite preko nadjeva. Vilicom pritisnite rub da se slijepi. Kolačiće premažite bjelanjkom i po površini pa ih pospite sitno izrezanim bademima. Stavite ih peći na 150 °C oko 15 minuta. Pečene poslužite uz kavu ili čaj.