Početna stranica » 8. Međunarodna likovna kolonija u Borovici

8. Međunarodna likovna kolonija u Borovici

142 pregleda

Osma međunarodna likovna kolonija u Borovici završena je 6. 6. 2022. u popodnevnim satima. U prethodna četiri dana slikari iz cijele regije stvarali su umjetnička djela u grafičkoj i slikarskoj radionici na otvorenom, u čarobnom proljetnom okruženju sela Borovice

Od prvog saziva ova kolonija noseći naziv „Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva“ okuplja umjetnike iz regije, promičući identitet Vareša, Kraljevskog grada Bobovca i ostalih kulturno- povijesnih vrijednosti ovog kraja.

Okupljanje umjetnika počelo je već u četvrtak, što je dan prije od zvaničnog početka kolonije, jer neki od sudionika su zamolili svoj dolazak ranije zbog duljine putovanja. Na koloniji su sudjelovali: Krzysztof Bartnik (Poljska), Petra Jankovski (Češka), Miroslav Majkić (Srbija), Robert Kormoš (Mađarska), Hrvoje Marko Peruzović (Hrvatska), Slađana Zubić (Hrvatska), Valentina Grubačević (Hrvatska), Mario Parić (Hrvatska), Jerca Šantej (Slovenija), Tatjana Mijatović (Slovenija), Višeslav Lučić (Bosna i Hercegovina), Alisa Teletović (Bosna i Hercegovina), i Stjepan Šimić Pepi-urednik i voditelj ove kolonije.

Na radionicama kolonije urađeno je ukupno 37 formata na različitim podlogama, od kojih je vjerojatno rekorder umjetnica Jerca Šantej iz Slovenije sa 17 uradaka od kojih je jedan poliptih na 12 ploča. Ovogodišnja likovna kolonija vođena je i pod ozračjem skorašnjeg obilježavanja 100-godišnjice uspostave župe Borovica- Župe preobraženja Gospodinovog, pa je u slopu kolonije postavljena posebna jednodnevna izložba Krzysztofa Bartnika iz Poljske, koji je inspiraciju za svoje radove geometrijskih transformacija rađenih tehnikom akvarela, našao u početnim riječima Biblije. Inače, ovaj dio njegovih radova prije nekoliko dana bio je izložen publici u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković  u Tuzli pod nazivom  Krug i kvadrat II, u zajedničkom projektu sa umjetnicama Petrom Jovanovskom i Slađane matić Trstenjak.

Radovi sa osme likovne kolonije postavljeni su na završnoj izložbi u Zavičajnoj kući u Borovici. Sudionike kolonije i UG „Naš dom Borovica“ kao domaćina ovog okuplanja, svojim posjetom su podržali načelnik općine Zdravko Marošević, vareški pisci Željko Ivanković i Mladenko Marijanović, a večeri su glazbom upotpunili profesor Igor Hinger, Mihael Šimić i Mladi vareški tamburaši. U znak zahvalnosti za smještaj u Župnom dvoru tijekom kolonije, sudionici H. M. Peruzović i V. Lučić su ispred svih kolega u ovom sazivu, darivali župnika Don Vladu Vrepca jednom svojom slikom i grafikom.

Radove sa ove kolonije biti će prikazani na više izložbi u BiH tijekom ove godine, očekujemo izradu kataloga, a od kolovoza do listopada planirana je i kiparska radionica kao poseban dio Art Colony Borovica 2022.- ističu organizatori. Organizaciju ove kolonije poduprli su Općina Vereš, Zavičajna zajednica Borovičana, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i šport Ze-Do županije i Federalno ministarstvo kulture i športa.