Početna stranica » 200 godina prve pučke škole u BiH

200 godina prve pučke škole u BiH

439 pregleda

U Franjevačkom samostanu Tolisa održan je 13. listopada međunarodni znanstveni simpozij „Franjevci Bosne Srebrene i školstvo od početaka do kraja 20. stoljeća – u povodu 200 godina od osnutka prve pučke škole u Tolisi 1823. godine”

Sudionike i posjetitelje znanstvenog skupa na početku je pozdravio domaćin skupa fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa, naglasivši kako fratri i danas ulažu puno truda i napora kako bi svom puku pružili ne samo znanje, nego ih poučili i odgojili u vrednotama i vrijednostima koje su trajne i koje ostaju čak i kada znanje ishlapi.

Uz gvardijana riječi pozdrava uputili su fra Petar Jeleč, definitor Provincije Bosne Srebrene, fra Josip Jozić, dekan Franjevačke teologije Sarajevo, prof. dr. Miroslav Akmadža, Hrvatski institut za povijest, prof. dr. Milenko Bevanda, prorektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Tado Oršolić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za povijesne znanosti u Zadru, Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske, Sanja Vlaisavljević, federalna ministrica kulture i sporta, Iva Ivanković, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

Nakon uvodnih pozdrava i govora uslijedila su izlaganja uglednih povjesničara i jezikoslovaca koji su kroz svoje radove pokušali prikazati složene društveno-kulturne prilike za vrijeme osmanske uprave u Bosni i Hercegovini, ali i kasnije sve do suvremene povijesti 20. stoljeća te istaknuti ulogu franjevaca pri opismenjavanju katoličkog puka, osnivanju prvih pučkih škola, gimnazije i višega školstva. Radovi znanstvenika su izlagani kroz tri sesije kojima su moderirali fra Zvonko Benković, Rudolf Barišić i Tado Oršolić. Uz njih trojicu svoje radove su izložili Ante Bralić, fra Petar Jeleč, Anto Mikić i Miro Radalj, Mario Katić, Milan Vrbanus, Marinko Marić i Danko Mihajlović, Miroslav Akmadža i fra Marijan Karaula. Sažetke svojih radova poslali su još i Ivo Pranjković i Lada Badurina te Petar Vrankić, koji zbog zdravstvenih i osobnih razloga nisu mogli osobno doći i prezentirati svoje radove.

Na kraju znanstvenog simpozija prof. dr. Tado Oršolić, predsjednik Organizacijskog odbora, obećao je kako će se raditi na tome da se radovi sa simpozija što prije prikupe kako bi se mogao izdati Zbornik radova.

Međunarodni znanstveni simpozij zajednički su organizirali Franjevačka provincija Bosna Srebrena, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za povijesne znanosti u Zadru, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Sveučilište u Mostaru, Franjevačka teologija Sarajevo i Franjevački samostan Tolisa, a simpozij je održan pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora u BiH i supokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade Županije Posavske te Grada Orašja.

(Izvor: Samostan Tolisa)