Početna stranica » Župa Podhum kod Livna proslavila svog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja

Župa Podhum kod Livna proslavila svog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja

365 pregleda

Unatoč velikim ljetnim vrućinama, veliko mnoštvo naroda je hodočastilo svetom Ivi i tražilo njegov zagovor

Župa se za proslavu sv. Ivana Krstitelja pripremala trodnevnicom. Prvog dana trodnevnice misu je predvodio fra Stjepan Orkić. Toga dana održan je i obred primanja i obećanja Franjevačke mladeži. Drugi dan trodnevnice misu i euharistijsko klanjanje predvodio je fra Marko Ešegović.

U nedjelju, 23. lipnja 2024., župu sv. Ivana Krstitelja u Podhumu pohodio je novi banjolučki biskup mons. Željko Majić i u 18 sati slavio bolesničku misu.U koncelebraciji su bili don Antonio Krešić, novi župnik u Prisoju, fra Miljenko Petričević, livanjski dekan i župnik u župi Bila, don Ante Kutleša, svećenih iz Prisoja i fra Jurica Periša. Biskup je svoju homiliju započeo riječima upućenima okupljenim vjernicima: „Bože, kako vi dobro pjevate. Kako vas je puna crkva. Bože blagoslovi! Uslišao Bog vašu molitvu i vašu pjesmu!“ Biskup Željko nastavio je govoriti o važnosti molitve uzimajući za primjer Zahariju koji je „možda izgubio svaku nadu. Kuca, kuca, kuca i ništa se ne otvara. Traži, traži i ništa ne dobiva. Moli i nema odgovora.“ Istaknuvši važnost ustrajnosti u molitvi biskup je istaknuo kako su mu na srcu mladi supružnici koji žele imati djecu te je sve pozvao da se mole na tu nakanu. Biskup je zatim istaknuo zabrinjavajuće brojke vjernika u Banjolučkoj biskupiji koje je iznio i pred papu Franju na zadnjem susretu u Rimu. Biskup je pozvao sve na odgovornost i sve pozvao da rode plodom.

Nadalje Biskup je istaknuo veličinu sv. Ivana koristeći se liturgijskim kalendarom Crkve koji je kroz povijest slavio začeće sv. Ivana Krstitelja 23. rujna. „Zato –  ističe biskup Željko – trebamo danas shvatiti poruke ovoga veličanstvenog života.“ Prva poruka koju je biskup Željko istaknuo jest da svi imao napast „biti nešto mimo Boga“, a to je oholost koja odvaja od Boga. Sveti Ivan Krstitelj primjer je poniznosti. Biskup je istaknuo kako nam svima fali „veličina anđeoske malenosti“. Druga poruka je „dati se od Boga voditi“. Biskup govoreći o dobroti Božje ruke i vodstva poziva: „Budimo mudri, ne napuštajmo ruku koja nas sigurnim putem vodi. Ne puštajmo ruku koja nas hrani, ne samo propadljivom hranom, nego nepropadljivom hranom, samim sobom. Ne napuštajmo ruku koja nas blagoslovila, koja nas iz svih nevolja izbavlja, nego je se čvrsto držimo kada je Bog htio da nam iz ljubavi tu ruku pruži.“

Nakon mise uslijedila je procesija sa kipom sv. Ivana Krstitelja, pred crkvom vjernici su se zaustavili u uz molitvu i pjesmu biskup Željko zapalio je svitnjak u čast rođenja sv. Ivana Krstitelja. U znak zahvalnosti i uspomenu na ovaj pastirski pohod župnik je u ime vjernika biskupu darovao biskupsku mitru s motivima iz grba biskupa Željka te konturama banjolučke katedrale. Ideju za izgled mitre je dao fra Ilija Alandžak iz Beograda.

Na samu svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja prvu svetu misu u 7 sati i 30 minuta služio je fra Ivan Kasalo, župnik iz Vidoša. Pučku zavjetnu misu u 11 sati služio je fra Josip Repeša župnik župe Vrgorac u koncelebraciji s don Antoniom Krešićem, gvardijanom fra Marko Ešegovićem, don Antom Kutlešom i fra Juricom Perišom.

Fra Josip je na početku homilije izrazio svoju radost što je kao hodočasnik stigao sv. Ivi iz dalekog kraja. Govoreći o lijepim običajima vezanima za proslave svetaca postavlja pitanje: „Koja je korist toga lijepoga? Lijepo može biti izvršavanje običaja, ali nedovoljno. Lijepo i potpuno može biti kada s jednom nakanom ili jednim stanjem se uputim na mjesto hodočašća, a vratim se kući obogaćen ili ako treba pozitivno zamišljen, promišljati, oblikovati, mijenjati svoj život kako bi u novom hodočašću oblikovali svoj život prema Božjem.“ Fra Josip se pita „Kako svakog sveca ili sveticu doživljavamo? Kao zagovornika – to je lijepo. Pomozi nam, u  našim molitvama u našim potrebama sv. Ivo. Drugo kao zaštita. Ako se tu zaustavimo kao da samo na pola puta. Potrebno je obratiti pažnju na nešto važnije od zagovora i zaštite koju trebamo, a da se okrenemo i trećem obliku, a to je primjer.“  Fra Josip je nastavio govoriti od događajima iz života sv. Ivana. Propovjednik je govoreći o davanju imena sv. Ivanu poručio okupljenima: „Ima situacija kada ćemo primijetiti da nam se netko petlja u život. Ali moramo biti iskreni i reći da se i ja i ti, ovdje prisutni, tako često petljamo u tuđi život stvarajući svoje kombinacije pomišljajući ovako je najbolje.“

U 18 sati fra Josip Repeša služio je misu sa blagoslovom djece i obitelji. Prepričavajući događaj sa jednom gospođom koja je zakasnila na misu i blagoslov djece te naknadno dijete dovela na blagoslov svećeniku propovjednik je roditeljima u homiliji postavio pitanje: „Dragi roditelji, je li vi znate da možete svoju djecu blagoslivljati?“ Nastavio je fra Josip: „blagoslov počinje iz obitelji. Blagoslov djece počinje iz obitelji.“ „Djeca trebaju naš blagoslov. Djeca trebaju naš osmijeh. Djeca trebaju našu vrijednost. I nije dovoljno samo reći Bože pomozi, nego pomoći Bogu da bude dobro tom djetetu, jer svi će reći da djeca trebaju oca i majku. Reći ću vam sada nešto drugo, dragi roditelji. Drage majke, vi ste svom djetetu i otac i majka. A da pri tome ne mislim da je otac besposlen. I vi ste očevi svom djetetu i otac i majka. Cjelina oca i majke je u vašem zajedništvu jer neće dijete doživjeti vaš blagoslov polovično. Cjelovito će ga doživjeti kada vi u svojoj gesti, ne samo iskazujete ljubav svom djetetu, nego kroz dijete iskazujete poštovanje svom mužu i ženi jer dijete želi vidjeti vašu međusobnu ljubav.“

Na kraju svetog misnog slavlja blagoslovljena su djeca i obitelji. Maleni su darivani slatkišima i sličicama svetog Ive s molitvama. Unatoč velikim ljetnim vrućinama veliko mnoštvo naroda je hodočastilo svetom Ivi i tražilo njegov zagovor.

Branimir Ivančić