Početna stranica » Zlatni cekin dobiva novi izgled

Zlatni cekin dobiva novi izgled

195 pregleda

Ove jeseni, za 28. godišnjicu otvaranja Centra za djecu s posebnim potrebama Zlatni cekin u Slavonskom Brodu, koji od osnivanja vode franjevci Bosne Srebrene, prostorije u koje dolaze djeca na rehabilitaciju i u kojima se djeci pružaju socijalne usluge imat će mnogo kvalitetniji nutarnji izgled. Ministarstvo regionalnog razvoja Republike Hrvatske ovoga ljeta je iz europskih fondova na raspisanom natječaju dodijelilo Zlatnom cekinu novčanu pomoć u iznosu 300.000 kn za uređenje unutarnjeg prostora. Uz tu pomoć, darovano je još 200.000 kn za početak nadogradnje vanjskog bloka za prostor u kojem će se moći na terapije uključiti još veći broj djece sa znakovima autizma.  

Unutarnji radovi već su pri završetku. Prostor koji je sada uređen nije krečen 27 godina, jer je pravljen od posebnog materijala za montažne zgrade koji se vremenom ipak pohabao, a od sada ubuduće zidovi će se lakše moći, po potrebi, krečiti i bolje održavati jer su obloženi presanom mineralnom vunom i duplim pločama od rigipsa. To će ujedno olakšati djeci i osoblju da ih buka iz drugih prostorija manje ometa u njihovom radu, a tome će uvelike pridonijeti i ugradnja novih vrata koja imaju bolju akustičnu izolaciju.

Dobivena pomoć nije u potpunosti bila dovoljna da se i oboje svi zidovi, ali zahvaljujući donaciji boje od tvrtke CHROMOS SVJETLOST LUŽANI moći će se okrečiti svi zidovi. Djelatnici  Centra Zlatni cekin i neki roditelji malih pacijenata ponudili su se ovog vikenda da će doći obojiti dio novih zidova koji su završeni, a drugi dio bojenja završit će se uz pomoć drugih dobročinitelja i volontera. Već su se najavili volonteri iz trgovačke firme DM u Sl. Brodu, kao i udruga studenata SKAC iz Sl. Broda s obećanjem da će to nastaviti bojiti pa obnovljeni prostor Zlatnog cekina uskoro će doista blistati i mirisati ljepotom i čistoćom.

Po završetku ovih radova, već prvoga rujna, kreće se i s izgradnjom novog objekta veličine 520 m2. Naime, velik broj djece sa znakovima autizma traži pomoć od Centra Zlatni cekin, a dosad nije bilo ni prostora ni osoblja da bi ih se sve moglo uključiti. Ovo je samo prvi mali korak da im se pomogne.  

Bogu dragom hvala i svima koji pomažu da se Zlatni cekin dobro drži i obnavlja kako bi što više mogao pomoći djeci s teškoćama i njihovim roditeljima!