Početna stranica » Zlatna misa fra Mile Babića

Zlatna misa fra Mile Babića

409 pregleda

Na XXVI. nedjelju kroz godinu 1. listopada 2023., fra Mile Babić proslavio je svoj zlatni jubilej – 50 godina misništva u crkvi Uznesenja BDM u Rami na Šćitu

Proslava jubileja započela je misnim slavljem u 11 sati kojeg je predvodio jubilarac fra Mile, a prigodnu propovijed jubilarcu i narodu uputio je fra Mijo Džolan koji je ovom prilikom za fra Milu kazao: „Tvoj propovjednik na Mladoj misi 1973. fra Ante Radovan Šoljić opisao te kao čestita, inteligentna, srčana mladog fratra pred kojim će biti mjesta i posla u Crkvi i na širem društvenom Areopagu, pozornici  suvremenog  svijeta. Čini mi se danas da je kod tvoje odluke da uđeš na posao u Božji vinograd presudna bila srčanost: imati srca za ljude tko god bili, ma gdje god bili. Tu si se, vjerujem,  našao s Isusom na istoj valnoj dužini… Praktičnim životom po Evanđelju i svojim intelektualnim   stvaralaštvom na planu filozofije i teologije afirmirao si ne samo u Crkvi već i na javnom, društvenom Areopagu, tom trajno aktualnom Božjem vinogradu etiku Isusova  humanizma i Božjeg čovjekoljublja u poznatoj jednadžbi: Što god učinite jednom od ovih najmanjih, meni ste učinili.”

Na misi su koncelebrirali i fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, fra Janko Ćuro, vikar provincije Bosne Srebrene, fra Vinko Sičaja, ekonom i definitor provincije Bosne Srebrene, fra Andrija Jozić, gvardijan ramskog franjevačkog samostana te brojni drugi svećenici.

Na koncu euharistijskog slavlja, fra Jozo, fra Janko i fra Andrija uputili su zahvalnu riječ te darivali jubilarca prigodnim darom, navodeći i zahvaljujući mu na promicanju i naviještanju Radosne vijesti, svećeničkoj revnosti, nenametljivosti, a na poseban način na njegovom doprinosu kao profesoru na Franjevačkoj teologiji. Govornici su, također, naglasili pojmove slobode i ljubavi, koji su obilježili fra Milin život i djelovanje.

Liturgijsko slavlje bilo je popraćeno pučkim pjesmama koje je animirao župni zbor pod ravnanjem prof. Biljane Glibo. Na misnom slavlju sudjelovali su vjernici Rame i okolice, ali i iz drugih mjesta gdje je fra Mile ostavio svoj trag. Slavlje je, nakon mise, nastavljeno u motelu Rama.

(fra Ivan Pilić)