Početna stranica » Želite li samostalno i samoupouzdano dijete, pokušajte s ovim malim tajnama

Želite li samostalno i samoupouzdano dijete, pokušajte s ovim malim tajnama

65 pregleda

Ovi učinkoviti savjeti mogu napraviti čudo od vašeg djeteta.

Maria Montessori, talijanska pedagoginja i utemeljiteljica obrazovnih metoda koje se danas primjenjuju diljem svijeta, bila je uvjerena da je obrazovanje prirodni proces koji se ne temelji na slušanju, nego na stjecanju iskustva.
Ako želite da vaše dijete stekne samostalnost u kući i izgradi zdravo samopouzdanje, pokušajte s ovim jednostavnim Montessori metodama – doista funkcionira!

Maria Montessori (1870. – 1952.), jedna od prvih talijanskih liječnica, razvila je obrazovni sustav koji omogućava djeci da se potpuno i samostalno razvijaju. Njezine metode temelje se na jednostavnoj ideji obrazovanja  kroz igru.

Maria Montessori počela je raditi s djecom s teškoćama u razvoju koja su trebala mnogo pažnje, brige i strpljenja. No, vrlo brzo shvatila je da ono što pomaže djeci koja su sporija u razvoju također pomaže i svima drugima. U svom radu s djecom nije zahtijevala šutnju i koncentraciju te je bila protiv toga da djeca mirno sjede za stolovima.

Znala je da se puno bolji rezultati postižu kad dopustimo djeci da otkrivaju svijet kroz igru ​​nego da se s njima samo razgovara o tome. Danas sve više i više predškolskih ustanova i škola diljem svijeta koriste njezine metode.

Postoji nekoliko Montessori metoda koje roditeljima mogu pomoći da u svom domu potaknu djecu na samostalnost već u najranijoj dobi. Kako piše Marie Robert, ravnateljica Montessori škole u francuskom Marseilleu, djecu je lakše naučiti odgovornosti i prihvaćenom ponašanju u određenoj grupi, ako se već odmalena  uče u „pripremljenom okruženju” gdje im je sve jednostavno i dostupno.

Počnite od dječje sobe

Kada se dijete počne samostalno kretati, njegov dom i njegova soba postaju njegov svijet. Jeste li ikad pogledali svijet iz perspektive djeteta koje puže ili pravi svoje prve korake? Sve što trebate učiniti je leći na pod i promatrati uokolo. Marie Robert tako ne preporučuje dječje krevetiće s rešetkama ili krevetiće poput igraonice; mnogo je bolje da dijete spava na madracu na podu i da s te sigurnosne razine otkriva svoj „svemir”.

U neposrednoj blizini možete postaviti dobro pričvršćeno viseće ogledalo, tako da se vaš mali istraživač može pridržavati za njega i povremeno se ogledati. Također biste trebali u njegovu sobu  smjestiti otvorene police s jednostavnim igračkama koje potiču maštu, ali ne previše njih. Postavite ih na na nisko i sigurno mjesto, lako dostupnom vašem mališanu.

Kućanski poslovi

Dvogodišnjaci i djeca predškolskog uzrasta dovoljno su stari da sudjeluju u kućanskim poslovima, ali čak i malo dijete može biti samostalno, s tim da uvijek treba voditi računa da kućanski poslovi budu prilagođeni njegovim sposobnostima.

Nakon što dijete svlada sadržaj kuhinjskih ormar s posudama i poklopcima, pregleda unutrašnjost stroja za pranje rublja i prospe najmanje jedan kilogram brašna po kuhinjskom podu, vrijeme je za ozbiljnije odgovornosti. Dvogodišnjake možete angažirati da premjeste primjerice grah iz jedne posude u drugu.

Šestogodišnjaci svakako mogu pomoći u pravljenju svježeg soka od naranče. Ovo je također dob kada američka djeca počinju peći neke jednostavne kolačiće, kao što su naprimjer mufini.

Također ih možete zamoliti da obrišu prašinu ili pometu pod. Šarena pregača, metla i lopatica za smeće bit će vam od pomoći.

Radost pranja zubi

Umjesto da svake večeri iznova postavljate  pitanje „Jesi li oprao zube?”, radije se postarajte da pranje zuba i održavanje osobne higijene postanu zabavan događaj. Da bi vaše dijete svakodnevno čišćenje doživljavalo kao igru, a ne dosadnu radnju, pomoći će vam četkica za zube i čaša ukrašena omiljenim dječjim likovima iz crtića, mirišljavi sapuni i gelovi za tuširanje u obliku medvjedića ili neke druge simpatične životinje. Još jedan od ključnih Montessori savjeta je da djeca koriste hodaljku kako bi se mogla lako i samostalno kretati do sudopera.

Mali vrtlari

Vrtlarstvo je jednostavna lekcija prirode. Tu spadaju: voćke i grmlje, mali povrtni ili biljni vrt, puževi, životinjice … Možete stvoriti vlastiti mini vrt na svom balkonu ili terasi. Vaši mališani mogu zalijevati biljke koristeći šarene posudice za zalijevanje ili  mogu uklanjati suho lišće.

Predškolske i školske ustanove koje u svom obrazovnom sustavu koriste Montessori metode mogu se naći u mnogim velikim i malim gradovima, ali se o ovim metodama možete informirati i na internet stranicama. Bez obzira na to gdje vaše dijete ide u školu, ove prijedloge i mnoge druge možete uključiti u svakodnevni život svog doma. Jednostavnije su i učinkovitije nego što mislite. Pokušajte.

Osim sv. Franje, mislim da se nitko ne može diviti skromnom crvu ili  jednostavno mirisima, kao djeca. (Maria Montessori)