Početna stranica » Završen Hod za život u Londonu

Završen Hod za život u Londonu

117 pregleda

U subotu 5. svibnja u Londonu je održan Hod za život. To je bio prvi put da se ovaj događaj upriličio u glavnomu gradu Velike Britanije.

Tisuće aktivista za prava na život ispunile su ulice Londona u prošlu subotu na prvomu Hodu za život u glavnomu gradu Velike Britanije. Sudionici Hoda za život koračali su od crkve sv. Dominika u pravcu Trga Parlamenta gdje se nazočnima obratila Clare McCollough, predstavnica Udruge Good Counsel Network (Mreža dobroga savjeta, op. prev.). Između ostaloga, ona je ukazala na odluku Gradskoga vijeća Londona kako će oko zdravstvenih ustanova koje nude abortuse biti zabranjeno okupljanje aktivista za prava na život. Na taj način ženama bi bio omogućen slobodan pristup abortivnim klinikama. 

Tijekom Hoda za život na Trgu Parlamenta okupila se i skupina protivničkih prosvjednika koji se zauzimaju za pravo na slobodan izbor, ali policija nije zabilježila nijedan incident.

Sudionicima londonskoga Hoda za život obratili su se i biskup Paisleyja kod Glasgowa mons. John Keenan i pomoćni biskup Westminstera mons. John Wilson. Biskup Paisleyja tak oje pozvao aktiviste da i dalje promiču pravo na život, ali je također upozorio da će naići na poteškoće. „Nemate pojma kako je snažan vaš utjecaj kad hrabro stanete pred britanske medije, unatoč napadima, i zagovarate pravo na život. Sijete sjeme za buduće naraštaje”, izjavio je mons. Keenan i zaključio: „Pobijedit ćemo mi ovu bitku istinom. Ali još više ćemo je pobijediti hrabrošću.”

Ovogodišnji Hod za život upriličen je pod geslom “Život od začeća, bez izuzetka” (engl. Life from Conception, no Exception)

Hod za život u Velikoj Britaniji se organizira svake godine krajem travnja ili početkom svibnja, u vrijeme kad je 1967. izdan i ratificiran Zakon o abortusu, kojim je dopušteno ženama prekinuti trudnoću do 24 tjedna. Od 2012. godine Hod za život organizira se u Birminghamu, drugom po veličini gradu u Velikoj Britaniji. Ove godine ovaj je događaj postao od šireg značaja pa su organizatori odlučili upriličiti ga prvi put u glavnomu gradu Velike Britanije, u Londonu.

Samomu Hodu za život prethodio je dan priprave na događaj. Naime, 4. svibnja u londonskomu svetištu Gospe od Ružarja u crkvi sv. Dominika najprije je slavljena sveta misa, nakon koje je uslijedila procesija sa svijećama i Euharistijsko klanjanje. Vjernici su do sljedećega jutra mogli bdjeti uz cjelonoćno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu. Potom je slavljena jutarnja sveta misa, a sudionici ovoga programa mogli su zatim sudjelovati u radnim skupinama, koncertima, predavanjima i zajedničkoj molitvi do polaska Hoda za život prema Parlamentu Velike Britanije.