Početna stranica » Zatrovana sveta voda u crkvi Notre Dame?

Zatrovana sveta voda u crkvi Notre Dame?

185 pregleda

Francuski su mediji tijekom prošloga vikenda objavili vijest kako se u pariškoj katedrali Notre Dame (Naša Gospa) dogodio incident koji je pogodio brojne posjetitelje ove turističke atrakcije koja još uvijek služi kao prvostolna crkva Pariške nadbiskupije. Naime, neki su se posjetitelji žalili na glavobolju i grčeve u stomaku.

Odmah se posumnjalo na trovanje svete vode koja stoji na ulazu u katedralu. I doista, očevici su posvjedočili da se iz kamenih posuda širio neugodan miris. Unatoč tomu, policija koja je onamo došla žurno, nije mogla potvrditi je li voda bila zatrovana. Jedan je svećenik, kako prenose mediji, objasnio kako je voda bila vrlo neugodnoga mirisa. Po njemu je zasigurno bilo riječi o namjernomu zločinu.

Za svaki slučaj posude sa svetom vodom, koju redovno dotiču vjernici dok ulaze u crkvu, čineći zatim križ na čelu, bile su ispražnjene i isprane sredstvom za čišćenje.

Ranogotička katedrala Notre Dame u centru francuske prijestolnice građena je između 1163. i 1345. godine. Svake godine posjeti je približno 13 milijuna ljudi – što vjernika, što turista. Narednih desetak godina ovaj će bogoštovni prostor, koji je od velike važnosti za turističku ponudu grada Pariza, biti temeljito restauriran. Radovi će koštati oko 60 milijuna eura.