Početna stranica » Zašto su euroskeptici tako popularni?

Zašto su euroskeptici tako popularni?

138 pregleda

Nacionalizam u članicama Europske unije kontinuirano raste, a povjerenje u političare pada. Treba se zapitati i zašto 82 % mladih u Europi uopće nema povjerenja u političare.

U Europskoj uniji upravo se događa prestrojavanje političkih snaga. Dok etablirane stranke gube podršku građana, novonastale nacionalističke i populističke opcije jačaju. Od Finske, preko Njemačke, pa sve do Cipra – euroskepticizam raste u skoro svim članicama Europske unije. Zašto?

Svejedno radi li se o alternativi za Njemačku, francuskom nacionalnom okupljanju, odnosno bivšoj Nacionalnoj fronti, Slobodarskoj stranci Austrije, talijanskoj Legi, Poljskom pravu i pravdi ili mađarskom Fideszu, predstavnici europske desnice žestoko kritiziraju EU u današnjem obliku. Zbog čega?

Jedan od glavnih razloga se naziva izbjeglička, odnosno migrantska kriza. Desničari su je instrumentalizirali u svoju korist. I to zbog kronične nesposobnosti Bruxellesa da zauzme jedinstven stav po pitanju izbjeglica. To je otvorilo prostor brojnim manipulacijama i kampanjama, pa i uz pomoć lažnih vijesti.

Nacionalizam u članicama Europske unije kontinuirano raste, a povjerenje u političare pada. U Njemačkoj je, na primjer, 2016. godine samo 18 % građana bilo nacionalistički orijentirano. Prošle je godine to bio skoro svaki treći Nijemac, a na istoku zemlje čak svaki drugi.

Treba se zapitati i zašto 82 % mladih u Europi uopće nema povjerenja u političare. Upitno je mogu li to povjerenje etablirane stranke povratiti uoči europskih izbora jer, kako pokazuju ankete, u novom sazivu EU parlamenta će se naći puno više desničara i populista nego do sada i lijevih i desnih.