Početna stranica » Zašto mi treba posveta Mariji?

Zašto mi treba posveta Mariji?

449 pregleda

Tijekom cijele godine ljudi se posvećuju Mariji, ali mjesec studeni je posebno popularno vrijeme za početak procesa koji završava na velike zimske marijanske blagdane. Stoga, sada dobar trenutak da se zapitate: zašto se uopće posvetiti Mariji?

Evo četiri razloga, za početak.

1. Ne možete biti povezani samo sa Isusom jer Isus nije sam. Autentični ljudski odnosi obuhvaćaju činjenicu da nismo sami, već smo pojedinci ugrađeni u zajednicu, počevši od temeljne ljudske zajednice, obitelji. Isto je i s Isusom. Da biste ga voljeli, morate voljeti i njegovu obitelj: njegovu majku Mariju i njegovu braću i sestre – svece.

2. Isus je svoju majku učinio i našom majkom u trenutku kada je pokrenuo kršćansko sljedbeništvo. Dok je umirao na križu, Isus je učinio Mariju majkom svih učenika, preko našeg predstavnika, „učenika kojeg je ljubio”. Prva Crkva štovala ju je kao takvu, kao što vidimo u 12. poglavlju Otkrivenja koje ju prikazuje kao našu majku. Sveti Augustin (354. – 430.) rekao je da je ona „jasno majka Kristovih članova”, a nekih 1600 godina kasnije, Katekizam još uvijek govori kako. Budući da je „ona naša majka u redu milosti”, kaže Katekizam, „pobožnost Crkve prema Blaženoj Djevici svojstvena je kršćanskom štovanju”. 

Sve to objašnjava kako bismo trebali voljeti našu Blaženu Majku: onako kako volimo svoju majku. Najbolje majke poznaju svoju djecu bolje nego mi sami sebe. Pozivaju nas na najvišu viziju nas samih: onu koju one vide, a mi ne. Marija je takva, upućuje nas na potrebe drugih, govori nam da slušamo njezina sina, vodi nas izravno k njemu kada sumnjamo u njega, vodi nas u svetohranište kada ga izgubimo i okuplja svoju obitelj u molitvi.

3. Marija je od samog početka znala da je kraljica. Zaboravljamo da je Marija bila prvi čovjek koji je znao da je kraljica. Kraljeve majke bile su kraljice u Starom zavjetu, zbog same činjenice da su kraljevi tada imali više od jedne žene. Majka Davidova sina, Salomona, očito je bila kraljica, kao i majka mesijanskog Davidova sina. Kada je anđeo rekao Mariji: „Zatrudnjet ćeš i roditi sina… Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja,” znala je točno što to znači za nju – i to je rekla. U svojoj pjesmi Veliča ona kaže da je Bog „pogledao na neznatnost službenice svoje. Jer gle, od sada će me svi naraštaji zvati blaženom.” Činjenica da je žena koja je naša majka ujedno i naša kraljica još je jedan razlog da imamo čvrstu vezu s njom.

4. Marija je Sotonin najveći neprijatelj. Odbacivanje Sotone ključni je aspekt kršćanskog života, počevši od našeg krštenja i nastavljajući sa svakim Oče naš, Kristovim uzorom za kršćansku molitvu koja završava molbom kojom se odbacuje Sotona. U zoru čovječanstva, prema 3. poglavlju Postanka, Bog je predvidio neprekidno neprijateljstvo između Sotone i Evinog „potomstva”. U 12. poglavlju Otkrivenja saznajemo da to znači da je „Sotona otišao da zarati protiv njezinih drugih potomaka, protiv onih koji vrše Božje zapovijedi i drže svjedočanstvo Isusovo.” Bitka se nastavlja do danas, ali Marija je uvijek tu da nas zaštiti. 

Ukratko, zbog toga tko je Isus, tko je Marija i tko ste vi: ne možete izostaviti Mariju. A kad jednom saznate više o njoj, nećete ni htjeti biti bez nje.

(Izvor: Aleteia)