Početna stranica » Zanimljivosti o Mount Everestu

Zanimljivosti o Mount Everestu

564 pregleda

Jeste li znali da Mount Everest zaprvo nije najviša planina na Zemlji? O ovoj i još nekim manje poznatim činjenicama o Mount Everestu pročitajte u nastavku

  • Mount Everest zapravo nije najviša planina na Zemlji! Ova titula pripada planini Mauna Kea, koja je visoka 10.200 metara. Međutim, veći dio ove planine nalazi se ispod razine mora, a njen vrh se nalazi tek na 4207 m iznad morske površine. Zato je ispravno reći da je Mount Everest planina sa najvišim vrhom na svijetu, ali iznad razine mora.
  • Everest je visok 8848 metara, a naraste otprilike 44 milimetra svake godine. To se događa zbog kontinuiranog pomicanja tektonskih ploča koje gura Himalaju prema gore.
  • Mount Everest je dobio ime po Georgeu Everestu – britanskom geodetu koji je bio prva osoba koja je organizirala tim i izmjerila visinu Himalaja. Everest su Nepalci izvorno nazvali Sagarmatha, što znači Božica neba, a Tibetanci ga zovu Chomolungma, što znači Božica Majka planina
  • Prvi uspješan uspon na Mount Everest zabilježio je 1953. godine alpinist Edmund Hillary s Novog Zelanda. Međutim, postoji mogućnost da je vrh Mount Everesta osvojen mnogo ranije i to davne 1924. godine kada su se na njega pokušali popeti alpinisti George Mallory i Andrew Irvine. Ovi penjači su zadnji put viđeni ispod samog vrha, kako se penju prema gore nakon čega su nestali i ostalo je nepoznato jesu li uspjeli doseći vrh ili ne. 
  • Jedine životinje koje su stalno naseljene na Mt. Everestu su tkzv. pauci skakači. Žive na nadmorskoj visini od 6700 metara skrivajući se u pukotinama padina Everesta.
  • Najmlađi penjač koji se popeo na Everest bio je Amerikanac Jordan Romero koji se popeo na vrh 2010. godine kada je imao samo 13 godina, a najstarija osoba koja se uspješno dosegla vrh bio je 76-godišnji nepalski planinar Min Bahadur Sherchan.
  • Ukupno 7 hrvatskih državljana se popelo na vrh Everesta, od čega su 4 žene što Hrvatsku čini jedinom zemljom na svijetu iz koje se na najviši vrh svijeta popelo više žena nego muškaraca.
  • Do danas, 4 alpinista iz Bosne i Hercegovine su se popela na vrh svijeta, a bosanskohercegovačku predstavnicu pak još uvijek čekamo.