Početna stranica » Zakon o potpomognutom samoubojstvu

Zakon o potpomognutom samoubojstvu

114 pregleda

U Novom Meksiku uskoro bi mogao biti uveden zakon o potpomognutom samoubojstvu. Nadbiskup John Wester iz Santa Fea izražava svoju zabrinutost: „Ovaj zakon o potpomognutom samoubojstvu postavlja uvjet da se svim pacijentima u bolničkoj njezi pruži opcija asistiranog samoubojstva, dok se mi borimo kako bi razuvjerili mlade ljude koji su depresivni kako samoubojstvo nije izlaz.”

Nacrt zakona dozvoljava liječnicima s licencom, medicinskim sestrama i licenciranim pomoćnicima liječnika da propišu smrtonosni lijek osobama s terminalnom bolešću i sposobnošću samoprimjene lijeka. Medicinski radnik mora utvrditi da pojedinac može dati pristanak. Najmanje dva svjedoka moraju potpisati zahtjev za potpomognuto samoubojstvo, kao i pacijent.  Oni s poremećajima mentalnog zdravlja ili s intelektualnim teškoćama, također mogu zatražiti samoubojstvo nakon medicinske procjene.

Senat razmatra paralelni prijedlog zakona, a vjeruje se da će demokratska guvernerka, Michelle Lujan Grisham, vjerojatno potpisati zakon ako ga prethodno usvoji zakonodavno tijelo.
Nacrt zakona zahtijevao bi prikupljanje statističkih podataka o karakteristikama pojedinaca koji dobivaju recepte za asistirano samoubojstvo. Međutim, za uzrok smrti navodila bi se bolest osobe, a ne potpomognuto samoubojstvo.
Pružatelji zdravstvenih usluga koji imaju prigovore savjesti na samoubojstvo uz pomoć moraju i dalje uputiti osobe koje zatraže potpomognuto samoubojstvo na pojedince ili subjekte koji to mogu pružiti. Zdravstvene ustanove koje zabranjuju „medicinsku pomoć u umiranju” moraju to objaviti na svojim web stranicama i u odgovarajućim materijalima za pacijente. Svatko tko pomogne samoubojstvo bez poštivanja zakona, i dalje može biti optužen za kazneno djelo 4. stupnja. Trenutno osam drugih američkih država dopušta samoubojstvo uz pomoć.

Nadbiskup Wester također se požalio na nedavno ukidanje državne zabrane pobačaja, rekavši da država legalizira pobačaje uz vrlo malo ograničenja, a posebno zabrinjavajuće je što ovaj zakon ne dopušta liječnicima priziv savjesti.
Međutim, nadbiskup Wester ne gubi nadu. Poziva sve ljude da prepoznaju i zaštite život i dostojanstvo svakoga čovjeka, posebno najugroženijih.