Početna stranica » Zaključen VIII. susret njemačkih i afričkih biskupa

Zaključen VIII. susret njemačkih i afričkih biskupa

135 pregleda

Osmo po redu zajedničko zasjedanje biskupa Njemačke biskupske konferencije i Simpozija biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara trajalo je od 23. do 27. svibnja u glavnom gradu Madagaskara, u Antananarivu. Susret je upriličen na temu „Cjeloviti razvitak čovjeka“, a sudjelovalo je ukupno 16 biskupa iz Afrike i Njemačke. Za kraj susreta potpisan je dokument u kojem je jasno istaknuto kako se biskupi žele zajednički zauzimati za pravedniji svijet.

Između ostaloga istaknuto je i da treba ostvariti temeljne potrebe svih ljudi i omogućiti im sudjelovanje u političkom životu. Prepreke za cjeloviti razvitak svakoga čovjeka vidljive su u pojedinim državama ali i na međunarodnoj razini. Poseban je pogled upućen na međunarodnu trgovinu. Biskupi su podsjetili da društveni i ekonomski razvitak trebaju biti ostvareni u granicama prihvatljivim za ekologiju na Zemlji, naročito po pitanju globalnoga zagrijavanja. Poseban odjeljak zajedničke poruke posvećen je temeljitom nadilaženju svake diskriminacije žena.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Reinhard kard. Marx naglasio je u završnom bogoslužju kako Crkva mora sudjelovati u ostvarivanju svijeta bez ratova, nasilja i korupcije. „Kao što Bog ima odnos prema čovjeku, tako su i kršćani pozvani da njeguju dobre odnose. Pritom možemo naučiti kako prihvatiti razlike, kako drugoga prihvatiti takvim kakav on jest te kako različitosti iskoristiti za bolji život svih ljudi”, istaknuo je Marx u homiliji.

U središtu petodnevnoga susreta biskupa stajala su pitanja ekonomskih, društvenih i kulturoloških previranja. Na susretu je sudjelovalo 16 biskupa iz Njemačke i cijele Afrike te predstavnici humanitarnih ustanova. Organizator ovoga susreta još od 1980-ih godina jesu Njemačka biskupska konferencija i Simpozij biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara (SECAM), koji je nastao kao rezultat Drugoga vatikanskog koncila.

Prvi ovakav susret upriličen je 1980. godine u benediktinskoj opatiji Maria Laach u Njemačkoj. Prije susreta u Anananarivu, njemački i afrički biskupi sastali su se 2011. u Münchenu i Berlinu.

FOTO: Njemačka biskupska konferencija / Kopp