Početna stranica » Zajednica vjere, kulture i jezika

Zajednica vjere, kulture i jezika

144 pregleda

Moers je njemački gradić na lijevoj obali Rajne koji pripada metropolitanskoj Rurskoj oblasti. Od oko 100 tisuća stanovnika ovoga gradića približno je 2000 onih koji su podrijetlom iz Hrvatske ili Bosne i Hercegovine te se okupljaju u Hrvatskoj katoličkoj misiji Donja Rajna – Moers. Obljetnica osnutka ove misije svečano je obilježena početkom lipnja ove godine.

Davne 1978. godine dvije hrvatske katoličke misije Moers i Bocholt dekretom je uspostavio biskup Münstera mons. Heinrich Tenhumberg, odvojivši ih od prethodno osnovane HKM Münster. Sve do 2008. godine ove dvije misije djelovale su zasebno. Gašenjem misije Bocholt, Hrvatska katolička Misija Moers dobiva nove granice, time i novi naziv: Hrvatska katolička Misija Donja Rajna – Moers.

Dušobrižnici ovih dviju misija bili su franjevci Bosne Srebrene fra Jakov Kuprešanin (od 1978. do 2008.), fra Pavao Obrdalj (1977. – 1994.), fra Marko Jukić (1994. – 2005.) i fra Luka Šarčević (2005. – 2016.). Trenutno je dušobrižnik i voditelj HKM Moers fra Josip Filipović, također član Bosne Srebrene.

Župa je djelatna u tri crkve ovoga kraja. Glavna je crkva sv. Marina u Repelenu (četvrt u gradu Moersu), zatim crkva Presvetoga Srca Isusova u Dinslakenu i crkva Presvetoga Srca Isusova u Bocholtu, uz samu granicu s Nizozemskom. U filijalnim crkvama se naizmjenično slave nedjeljne mise dok je crkva sv. Martina svake nedjelje mjesto susreta i molitve za članove HKM Moers.

Već 1979. ova je misija dobila vlastite prostorije za održavanje različitih aktivnosti. Tako se u tim prostorijama održavaju župni vjeronauk, kateheze za mlade, priprava za sakramente prve pričesti, svete krizme i vjenčanja, vježbanje sviranja gitare i sintesajzera, probe za javne nastupe prilikom manifestacija koje se održavaju u misiji.

U HKM Moers župniku fra Josipu pomaže pastoralni suradnik Darko Lovrinović koji je prije nekoliko godina sa suprugom doselio u Njemačku. Njegova glazbena nadarenost koju je razvio u odgojno-obrazovnim institucijama franjevaca u Bosni Srebrenoj od velike je pomoći za život ove zajednice, naročito pri glazbenom animiranju svetih misa. Misija ima zbor odraslih i mladih. Mladež, osim toga, osobito revno nedjeljom i blagdanima sudjeluje u liturgiji čitajući, pjevajući i ministrirajući na svetoj misi.

U sklopu misijskih prostorija nalazi se kapela u čast sv. Leopolda Bogdana Mandića, zaštitnika HKM Moers. U toj kapelici…

(…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na +387 / 33 726 200 i [email protected]