Početna stranica » Nije sve u jakosti putovnice

Nije sve u jakosti putovnice

128 pregleda

S početkom srpnja počinje i sezona ljetnih godišnjih odmora. I dok se većina za to vrijeme pokušava odmoriti od redovnih poslovnih obveza, jedan dio stanovnika godišnje odmore uopće ne koristi – bilo radi svoga htijenja ili, nažalost, zbog nametnutih okolnosti.

S druge strane, pravi avanturisti već unaprijed znaju kako će iskoristiti svoj godišnji odmor, pa su već odavno odabrali mjesto i vrijeme gdje će provesti svoje slobodne dane. Kada njihovo putovanje podrazumijeva i prelazak preko državne granice, tada je potrebna i dobra provjera svih uvjeta koje njihovi putni dokumenti trebaju zadovoljavati. Ovisna prvenstveno o dobrim diplomatskim odnosima i učinkovitoj vanjskoj politici, njihova putovnica je ključ za mnoga vrata koja će uvelike olakšati sva željena putovanja.

Putovnica kao javna isprava za putovanje u inozemstvo prvi put se spominje još u knjizi Staroga zavjeta i Biblije. Točnije, u knjizi Nehemije proroka, kada perzijski kralj Artakserkso svome službeniku daje jedan oblik pisma nudeći mu siguran prijelaz na putovanje kroz Judeju. Prvi oblik prave putovnice kao identifikacijskoga dokumenta, uveden je u 15. stoljeću na prostoru Velike Britanije. Tada je britanski kralj Henrik V. odobrio putovnice svojim državljanima, s ciljem lakšega dokazivanja identiteta prilikom putovanja izvan zemlje. Šest stoljeća poslije putovnica će biti puno više od identifikacijskoga dokumenta. Ona je danas snažno oruđe koje svojim vlasnicima omogućava prelazak državnih granica prema mnogim zemljama svijeta.

Razlikujući se prvenstveno po globalnoj mobilnosti prema broju zemalja koje se njome mogu posjetiti, danas možemo razlikovati jake i slabe putovnice. I dok se slabom putovnicom može posjetiti tek nekoliko zemalja svijeta, one najjače putovnice s mnoštvom valjanih viza kao dozvola za ulazak, boravak ili tranzit državljanina na teritorij druge države – pružaju neograničenu mogućnost posjeta i do 85 % država svijeta.

Do Kine bez vize

S ciljem informiranja javnosti, poticanja njihove mobilnosti te u krajnosti poboljšanja kvalitete njihova života mnoge konzultantske agencije redovito prate i izvještavaju liste jakosti putovnica širom svijeta. Jedna od najpopularnijih i najčešće spominjanih je i Passport Index, koji je za prošli mjesec izvijestio kako je trenutno najjača na svijetu putovnica Republike Singapur. Putovnica ove otočne države u jugoistočnoj Aziji pruža mogućnost posjeta u čak 165 država svijeta, a da njezini stanovnici ne trebaju imati ikakvu vizu. U 38 država svijeta njihovi stanovnici trebaju imati vizu samo pri dolasku – odnosno vizu jednostavno dobivaju tek kad stignu u željenu zemlju, a pravu vizu prije putovanja trebaju pribaviti samo za 33 države. Na drugom mjestu nalazi se…

(…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]