Početna stranica » Na vrh glave perla

Na vrh glave perla

110 pregleda

Seoske nošnje livanjskoga kraja pripadaju području od župe Podhum, s naseljima uz Buško jezero, s jedne strane, i župe Ljubunčić kojoj pripadaju sela Livanjskoga polja, s druge strane. U ovom graničnom poddinarskom kraju ispreplitali su se različiti utjecaji i izgradio način odijevanja po kojemu se lokalno stanovništvo razlikuje od susjednih mjesta iz Hrvatske i u Bosni i Hercegovini, od načina oblačenja u Kupresu, Tomislavgradu i Bosanskom Grahovu.

Muške nošnje u livanjskom kraju, do danas sačuvane, dio su naslijeđa iz 19. i početka 20. stoljeća. Muške košulje danas su sapetih rukava za razliku od onih starijih sa širokim rukavima. Novije košulje su bez specifičnih i vrijednih ukrasa veza od bijeloga konca po čemu su se krožane košulje jugozapadne Bosne razlikovale od drugih područja. Svečane ljetne muške hlače čakšire izrađivane su od crne ili tamnoplave čohe, a za izradu zimske odjeće korišteno je crno valjano sukno. Ljeti su se nosile hlače, gaće, izrađene od ručno tkanoga domaćeg platna s ukrasima, resama, kićankama od bijeloga konca.

Oko pojasa muškarci su se opasivali crnim ili tamnocrvenim širokim tkanicama protkanim raznobojnom vunom. Za izradu muških prsluka bez rukava korišteni su različiti materijali: za anterije domaće tkano platno, a za čerme i džamadane, kao i za kapute koparane s rukavima upotrebljavano je valjano crno sukno. Iako su nekada muški prsluci bez rukava bili ukrašeni srebrnim nakitom tokama, do danas nisu sačuvani. Do početka 20. stoljeća muška pokrivala za glavu, kapa fes i dugi tkani šalovi nisu se razlikovali u načinu nošenja od ostalih krajeva. Danas se livanjski način omatanja šala oko fesa razlikuje po tome što se vrh fesa ne pokriva. Na nogama su oblačili čarape od bijele vune ili čarape terluke pletene od tamnocrvene vune.

Ženske nošnje su mnogo raskošnije vezom, ukrasima i nakitom. Jednako kao i muške košulje i ženske danas nemaju široke ukrašene rukave, nego su sapete i s malo ukrasa. Do sredine 20. stoljeća košulje su se ukrašavale vezovima na prsima i oko rukava. Košulje su opasivane crnom tkanicom protkanom raznobojnim koncem. Preko tkanice oblačile su se različite vrste pregača. Među njima je najraskošnija bila ona tkana od metalnoga konca boje zlata srmena. Preko pregača nose se dvije kupovne crvene pamučne marame s cvjetnim motivima pri dnu ukrašene resama od crvenoga konca. Preko marama se nosio metalni pojas ćemer pas s kopčama paftama od srebra ili kožni s ukrasom od olova.

Djevojke i mlađe udane žene nosile su kratki prsluk anteriju od bijeloga pamučnog platna i crni dugi kaput bez rukava sadak po prsima ukrašen crvenom čohom i austrijskim kovanicama. Mlađe djevojke nosile su…

(…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]