Početna stranica » Zabraniti mobitele u školi?

Zabraniti mobitele u školi?

127 pregleda

Zabrana mobilnih telefona u školama? Da ili ne? Francuska je probila led, hoće li i drugi krenuti njezinim stopama? Donosimo glavne argumente protivnika, ali i zagovornika te ideje.

Francuska je zakonski zabranila korištenje „pametnih telefona” u osnovnim školama. Od kolovoza prošle godine upotreba privatnih telefona za vrijeme nastave strogo je zabranjena. Osim toga, francuski školarci ne smiju koristiti ni privatne tablete ni druge elektronske uređaje čak ni u školskom dvorištu.

Kako je to regulirano u drugim europskim državama? U Njemačkoj generalna zabrana postoji samo u Bavarskoj. U ostatku zemlje svaka škola može samostalno donijeti takvu odluku koja onda vrijedi samo za tu školu. To su neke škole već i učinile, baš kao i nekoliko škola u Švedskoj i Velikoj Britaniji. Sličnih primjera ima u Hrvatskoj i Srbiji. To su samo pojedinačne inicijative, a ne generalna zakonska zabrana kao u Francuskoj.

I dok zagovornici zabrane ističu kako to pozitivno utječe na radnu atmosferu i pomaže učenicima da više nauče, osobito oni slabiji, kritičari su više mišljenja da se zabranama ionako ništa ne postiže. Umjesto toga zagovaraju otvoren i odgovoran pristup novim tehnologijama i predlažu uvođenje novih predmeta koji bi se bavili zaštitom podataka ili osobnih prava. Jer, htjeli mi to ili ne, mlade više nije moguće zamisliti bez mobilnih telefona.

U Njemačkoj 70 % djece stare između 10 i 11 godina posjeduje vlastiti smartphone, a u dobi između 16 i 18 godina njih čak 94 %. Zato možda pravo pitanje nije kako zabraniti mobitele u školi, nego kako ih što pametnije iskoristiti u nastavi.