Početna stranica » Za bombaški napad u Šri Lanki osumnjičeni lokalni islamistički teroristi

Za bombaški napad u Šri Lanki osumnjičeni lokalni islamistički teroristi

103 pregleda

Oko 300 osoba ubijeno je u nizu samoubilačkih napada na Uskrsnu nedjelju u otočnoj državi Šri Lanki.

Za napade na crkve i hotele u Šri Lanki okrivljena je jedna malo poznata teroristička organizacija. U tim je napadima ubijeno oko 300 ljudi, a još više njih u napadima je ranjeno. Bombaši samoubojice izazvali su smrt i destrukciju u crkvama u kojima su kršćani bili okupljeni na radosno slavlje uskrsnuća Gospodinova.

Čini se da je u pitanju bio niz koordiniranih bombaških napada. Sve je započelo je u svetištu sv. Ante Padovanskoga u glavnom gradu Colombu oko 8:45 ujutro po lokalnom vremenu. U izvještaju New York Timesa stajalo je kako je nekoliko minuta poslije u poznatom hotelu Shangri-La odjeknula druga eksplozija. Pokolj je nastavljen u još tri crkve (od kojih su dvije katoličke) i u tri ekskluzivna hotela u Colombu i drugim dijelovima otoka.

Prve četiri bombe su eksplodirale u gotovo isto vrijeme dok su druge dvije eksplodirale u narednih dvadeset minuta. Eksplozije u četvrtom hotelu dogodile su se nakon nekoliko sati istoga dana.

Do ponedjeljka je potvrđena smrt 290 ubijenih. Najsmrtonosniji napad dogodio se u katoličkoj crkvi sv. Sebastijana u Negomobu, gradiću udaljenom oko 35 kilometara sjeverno od Colomba. Ondje su ubijene barem 104 osobe. Još je 28 osoba je ubijeno kada je bomba eksplodirala u crkvi Sion u istočnom dijelu Batticaloe.

Kardinal Malcolm Ranjith, nadbiskup Colomba, otkazao je sve uskrsne mise do kraja dana na Uskrs. Vanredno stanje je nastavljeno i u ponedjeljak kada se dogodila još jedna eksplozija na ulici blizu crkve u Colombu. Dok su policajci pokušavali deaktivirati bombu koja se nalazila u autu ona je eksplodirala, javlja BBC.

Premda još nitko nije preuzeo odgovornost za napade i pokolj, Vlada je u ponedjeljak okrivila mjesnu radikalnu islamističku terorističku organizaciju National Thowheeth Jama’ath (hrvatski Nacionalna monoteistička organizacija). BBC javlja kako ova teroristička skupina do sada nije izvršila nijedan napad ovih razmjera. Ipak, lani su njezini članovi optuženi za oštećivanje budističkih kipova. Vlasti navode da su zadržali 24 osumnjičenika koji se dovode u vezu s ovim bombaškim napadima.

Postavlja se pitanje zašto vlasti nisu reagirale nakon što ih je sigurnosna služba upozorila na mogućnost napada. Glasnogovornik kabineta Rajitha Senaratne rekao je na jednoj tiskovnoj konferenciji da su vlasti bile upozorene na opasnost pred ovom skupinom još prije dva tjedna. Dodao je i da upozorenja nisu prenesena premijeru Ranilu Wickremesingheu niti njegovu uredu. Wickremesinghe je pak priznao da su informacije bile poznate sigurnosnim službama ali se ništa nije poduzelo u vezi s tim.

Premda je daleko najveći broj žrtava Šrilančana, ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako se vjeruje da je stradalo i ukupno 35 stranih državljana. U domaćim medijima potvrđeno je da među njima nije bilo hrvatskih niti bh. državljana. Među žrtvama našlo se i troje od četvero djece danskoga milijardera Andersa Holcha Povlsena, koji je većinski vlasnik dionica britanske platforme za online trgovinu Asos i njemačke tvrdke Zalando. Više je ubijenih imalo britansko državljanstvo, među njima neki s dvojnim američkim državljanstvom, dok su ostale žrtve iz Indije, Portugala, Turske, Kine, Australije, Nizozemske i Japana.

Jedna je britanska obitelj koja je bila na odmoru u Šri Lanki izgubila je tri od četiri člana. Ben Nicholson jedini je preživjeli ove obitelji. Pogođeni su kad je bomba eksplodirala u restoranu hotela Shangri-La u Colombu. Ubijeni su njegova supruga Anita Nicholson, 42-godišnja pravnica te njihovo dvoje djece sin Alex i kćer Annabel. Kako javlja Guardian, prvi američki državljanin čija je smrt potvrđena bio je Dieter Kowalski, zaposlenik u izdavačkoj tvrtki Pearson iz SAD-a. Iz Nadbiskupije Colombo je priopćeno da će kardinal Ranjith predvoditi zajednički sprovod za sve žrtve napada na dvije katoličke crkve na utorak Uskrsne osmine.

Šri Lanka, otočna država koja morskim putem graniči s južnim obalama Indije u Indijskom oceanu, većinski je budistička zemlja, s oko 70 % budističkoga stanovništva. Hindusa ima oko 13 %, muslimana 10 %, katolika 6 % i kršćana drugih denominacija oko 1 %.