Početna stranica » Xi Jinping umjesto Krista?

Xi Jinping umjesto Krista?

164 pregleda

U posljednje vrijeme aktualna je kampanja kojom Kina pokušava siromašne kršćane „obratiti“ u članove Komunističke partije. Tako im je obećano da će dobivati novčanu pomoć ako postere s religioznim motivima zamijene sa slikom predsjednika Jinpinga.

Do danas su stotine Kineza zamijenili svoje kršćanske postere i naljepnice sa slikama predsjednika Xija Jinpinga, kako bi dobivali državnu pomoć. Kampanja koja se provodi u jugoistočnoj kineskoj provinciji Jiangxi za cilj ima pridobiti nove sljedbenike i članove Kineske komunističke partije među siromašnim kršćanima i pripadnicima drugih vjerskih zajednica.

U okrugu Yugan već je 624 domaćinstava „svojevoljno“ skinulo sa zida postere s kršćanskim motivima i biblijskim citatima, a 453 njih postavilo je sliku kineskoga predsjednika. Osim toga, članovi Partije prošloga su vikenda obilazili sela i širili vijest o tomu kako Kineska komunistička partija podupire poljoprivrednike i vodi borbu protiv siromaštva. U ovom kraju svaki deseti stanovnik živi ispod državne granice siromaštva. S druge strane, ondje postoji velika zajednica kršćana, čak 10 % stanovništva.

U službenoj poruci stoji: „ispravili smo led u srcima kršćana svojom toplinom i učinili smo ih članovima Partije.” Ovo čašćenje predsjedničkoga lika podsjeća na kult predsjednika Maoa Zedonga, čija se slika 1970-ih godina mogla naći u svakom kineskom domaćinstvu. Inače, Kineska komunistička partija postavila je sebi novi cilj – da do 2020. pobijedi siromaštvo u Kini.

Za kampanju je odgovoran Qi Yan, a za novinu South China Morning Post izjavio je: „Mnogi seljani žive u neznanju. Misle da je Bog njihov spasitelj.” Ova akcija traje od ožujka, a cilj joj je poučiti kršćanske obitelji o tomu koliko je toga Partija učinila kako bi pobijedila siromaštvo te koliko se njihov predsjednik trudi da žive u blagostanju. „Nakon posjeta naših članova sigurno će uvidjeti pogreške i shvatiti da se ubuduće trebaju osloniti na Partiju, a ne na pomoć Isusovu”, veli Yan. Rekao je također da je više od 1000 postera već podijeljeno i okačeno na zid u obiteljskim domaćinstvima. „Mnoga siromašna domaćinstva našla su se u potrebi zbog bolesti jednog člana obitelji. Neki su uzvjerovali u Isusa da bi izliječili bolest. Mi pokušavamo objasniti da je oboljenje fizička stvarnost i da im Partija i predsjednik Xi zapravo mogu pomoći.

Jedan stanovnik ovoga kraja za istu je novinu izjavio kako su brojni kršćani njegova sela bili primorani da uklone religiozne predmete iz svojih stanova. Prije svega, riječ je o crvenim naljepnicama na kojima su ispisane poruke blagoslova. Takve se naljepnice uz Novu godinu postavljaju na dovratnike kuća. Kršćani uz to često ispisuju novozavjetne citate i religijsko znakovlje. „Sve su ih poskidali, mnoge i bez pristanka ljudi. Nitko od vjernika nije htio da im se skine. Ali nema druge – da nisu skinuli znakove, ne bi dobili novca iz budžeta za siromašne”, tvrdi ovaj izvor.

Odgovorni za kampanju Qi ovo ipak osporava. Kako on tvrdi, kršćane su zamolili da skinu postere sa središnjih mjesta u stanovima, a inače ih mogu okačiti bilo gdje: „Želimo da takvi ne zaborave dobrotu Partije u središtu svoga stana. Još uvijek su slobodni da budu vjernici, ali u svojoj duši trebaju imati povjerenja Partiji.”

Komunistička partija ne miješa se u kršćanske obitelji samo u pokrajini Yugan. Državna vlast često utječe na živote kršćana. U istočnoj Kini skinuti su križevi s crkava, a ponekad nestane neki svećenik vjeran Katoličkoj Crkvi u Rimu. Tako i biskup Wenzhoua mons. Peter Shao Zhumin. Kako procjenjuje neprofitna organizacija za pomoć kršćanima Open Doors, danas u Kini živi oko 97 milijuna kršćana, dok je ukupan broj stanovnika 1,37 milijardi. Od toga je oko 90 milijuna članova Kineske komunističke partije. Dakle, broj kršćana je veći.

Podsjećamo, slično je i danas u našim krajevima još uvijek moguće pronaći lik komunističkoga vođe Josipa Broza primjerice na zidu kod obiteljskoga stola i na drugim mjestima u kućama. Posljedica je to ličnoga kulta koji je kod nas stvoren tijekom vladavine komunizma u bivšoj državi Jugoslaviji.