Početna stranica » Vrlina u modernom svijetu

Vrlina u modernom svijetu

435 pregleda

Andrew Whitmore, profesor teologije, dijeli svoje viđenje vrline, zašto je vrijedno nastojanja živjeti čestitim životom i kako biti krepostan u grešnom svijetu.

Što je vrlina i zašto joj je vrijedno težiti ?

Vrlina je savršenstvo našeg karaktera, ljudska izvrsnost, koju postižemo radeći ono za što smo stvoreni. Tko ne želi biti osoba s vrlinama? Vrline su karakterne osobine koje nam omogućuju da djelujemo s lakoćom, brzinom, kreativnošću i radošću. Vrline i moral su namjerno kultivirane navike biranja onoga što je najbolje za nas što nas u konačnici transformira u bolje ljude. 

Kada vježbamo biti dobri i tjeramo se da budemo još savršeniji, vrline postaju naša druga priroda. Umjesto da se nerviramo što učiniti, rješenje će nam doći intuitivno i s lakoćom ćemo donositi odluke. Umjesto da djelujemo predvidljivo, bit ćemo kreativni i unijet ćemo živost u naše aktivnosti i susrete. Umjesto da nerado izvršavamo svoje odgovornosti, bit ćemo ispunjeni osjećajem ispunjenosti i zadovoljstva. 

Zašto je vrlina relevantna za nas danas? 

Iako vrlina danas nije popularna tema, vrline su uvijek relevantne jer svi tražimo sreću. Ljudska izvrsnost koja dolazi s vrlinom je ono što nam pomaže da živimo zadovoljan život. Dok nas grijeh tjera da djelujemo protiv svoje svrhe, postajemo frustrirani i osjećamo se praznima, vrlina nam pomaže da postanemo ono što je Bog planirao da budemo. Kao što sveti Augustin kaže: „Nemirna su srca naša dok se ne smire u tebi, Gospodine.” Vrlina je najbrži put do postizanja istinske sreće.

Trebamo li vrlinu u modernom svijetu? Je li vrlina passé

Vrlina je bezvremena jer se ljudska priroda nije promijenila. Kao što izreka kaže: „Što se stvari više mijenjaju, to više ostaju iste.” Svakako, mnogo toga je novog u našem svijetu: nove tehnologije, novi izazovi i nove prilike. Ali ono što je ljude činilo izvrsnima prije tisuću godina, čini nas izvrsnima danas — i nastavit će nas činiti izvrsnima sljedećih tisuću godina. Dakle, vrlina je uvijek relevantna. 

Vrlina je teška, pa zašto se truditi?

Kao što je Theodore Roosevelt jednom rekao: „Ništa na svijetu nije vrijedno imati ako ne uključuje naporbol i poteškoće.” Mnoge stvari s kojima se svakodnevno susrećemo su teške, a i dalje se oko njih trudimo – odgojiti odgovornu djecu, voditi zdrav život, školovati se, služiti siromašnima…  – zašto onda ne dodati i potragu za vrlinom na ovaj popis?

Je li uopće moguće biti krepostan u grešnom svijetu?

Apsolutno. S Bogom je sve moguće. U potrazi za vrlinom ne ide se na sve ili ništa, već je ostvarujemo postepeno. Što to znači? To znači da možemo postupno napredovati u osobnom rastu u kreposti kroz svakodnevnu molitvu, proučavanje Biblije, primanje sakramenata, sudjelovanje u misi i čitanje priča svetaca koji su uzori i učitelji za našu vlastitu težnju ka kreposti. Vrlina je moguća. To je proces samootkrivanja koji je zabavan i uzbudljiv. Bit ćete iznenađeni napretkom koji ste već postigli!