Početna stranica » Vrijedna donacija za Kliniku u Edinburghu

Vrijedna donacija za Kliniku u Edinburghu

167 pregleda

Svjetski poznata spisateljica J. K. Rowling, jedna od najbogatijih žena na svijetu, donirala je nedavno nešto više od 15 milijuna funti kako bi poduprla rad istraživanja neuroloških bolesti, osobito multiple skleroze. Klinika koja je primila novac Rowlingove utemeljen je 2010. upravo donacijom autorice serijala knjiga Harry Potter.

Klinika je tada nazvana prema njezinoj majci, a i danas nosi naziv Klinika regenerativne neurologije Anne Rowling pri Sveučilištu Edinburgh. Ova je klinika ustanova koja istovremeno istražuje medicinsku problematiku osoba oboljelih od ove neurološke bolesti i brine o njima. Posebno je značajno što je upravo Anne Rowling, majka popularne spisateljice, umrla od posljedica povezanih s multiplom sklerozom. Osim ove bolesti, u klinici se nadziru pacijenti koji trpe bolesti poput demencije ili Parkinsonove bolesti.

Iz klinike poručuju kako se nadaju da će nova novčana donacija pomoći pacijentima i njihovim obiteljima. Autorica Rowling istaknula je istovremeno: „Kad je ustanovljena Klinika Anne Rowling, nitko od nas nije mogao predvidjeti nevjerojatni napredak koji je postignut na polju regenerativne neurologije, a ova klinika posebno je za to zaslužna. Posebno se ponosim što je klinika uspjela povezati vrlo visoke ciljeve s onim što zapravo čine za pacijente s multiplom sklerozom, bez obzira na stadij i tip bolesti. Uvjerila sam se i osobno koliku i kakvu to razliku čini. Uvjerena sam da će konačno biti postignuta velika promjena u liječenju ove i sličnih bolesti.”

Prof. dr. Siddharthan Chandran, ravnatelj klinike, izjavio je: „Naša istraživanja obilježena su slušanjem i pomaganjem pojedinaca koji žive u ovim teškim uvjetima. Vizija naše klinike jest da svima s multiplom sklerozom i drugim sličnim bolestima ponudimo priliku da budu predmet kliničkih studija i pokusa.”

S druge strane, vicekancelar Sveučilišta u Edinburghu prof. Peter Mathieson izjavio je kako je njegova ustanova posebno počašćena: „Ova nadahnuta donacija pomoći će čitav niz novih istraživača koji će imati za cilj otkriti i iznjedriti bolji tretman i terapije za naše pacijente.” Inače, Sveučilište Edinburgh već je 2007. godine dobilo veliku donaciju u svrhu istraživanja multiple skleroze, iz ruku Rowlingove.