Početna stranica » Vodeći uzročnici smrti

Vodeći uzročnici smrti

125 pregleda

Broj smrtnih slučajeva nastalih uslijed samoubojstva, konzumiranja alkohola i upotrebe droge se dvostruko povećao u odnosu na prošlo desetljeće.

Broj smrtnih slučajeva u ove tri kategorije dosegnuo je najveću razinu u 2017. godini. Naime, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti dviju neprofitnih organizacija za javno zdravlje je ove podatke počeo prikupljati još 1999. godine.

Nacionalna stopa smrtnosti nastala samoubojstvima, upotrebom alkohola i droge s 43,9 porasla je na 46,6 smrtnih slučajeva na sto tisuća ljudi u 2017. godini što znači povećanje za 6 %. Smrtnost od samoubojstava porasla je s 13,9 na 14,5 smrtnih slučajeva na sto tisuća osoba što je povećanje za 4 %. To je dvostruko više od godišnjega prosjeka prošloga desetljeća.

Najčešće metode za izvršenje samoubojstva su gušenje koje je poraslo za 42 % od 2008. do 2017. godine, te vatrenim oružjem koje se u tom razdoblju povećalo za 22 %. U većini je država stopa smrtnosti uslijed konzumiranja alkohola i droga također porasla. Takve su smrti deset puta porasle u zadnjih pet godina, pokazalo je istraživanje.

Posebno su zabrinjavajuća samoubojstva i pokušaji ubojstva među mladim ljudima. Od 2007. do 2017. godine Institut za zdravstvenu politiku u Ohiu otkrio je da se broj smrtnih slučajeva samoubojstava dvostruko povećao kod djece od 8 do 17 godina i gotovo 1,5 puta u dobi od 18 do 25 godina. Najmlađa žrtva samoubojica u tome razdoblju imala je osam godina.

Prema provedenom istraživanju samoubojstvo je drugi vodeći uzrok smrti za djecu od prve do 17-e godine, iznad ubojstava i raka, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.