Početna stranica » Vitraji crkve u Docu

Vitraji crkve u Docu

186 pregleda

U siječnju 2019. godine vjernici župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu na Lašvi svečano su obilježili blagoslov novih vitražnih prozora svoje župne crkve. Naime, u crkvi koja je podignuta 1854. godine, dogodila su se tijekom zadnjega rata znatna oštećenja – stradali su krov, fasada i čitav interijer, stari oltari, orgulje, vitraji i mnogo drugih predmeta. Nasreću, spašene su postaje križnoga puta, župne matice i nekoliko pokretnih vrijednosti.

U poraću je, u organizaciji tadašnjega župnika, a današnjeg provincijala Bosne Srebrene fra Joze Marinčića, velik dio župne crkve obnovljen. Međutim, nedostajalo je umjetničkoga sadržaja u interijeru crkve te je u razdoblju od 2017. do 2019. godine angažirano nekoliko istaknutih umjetnika koji bi izradili vitraje za crkvu. Zdenko Jurišić izradio je 13 vitraja u prostoru crkve, a Vlatko Blažanović dva vitraja u svetištu. Uz to je jedan vitraj darovala i izradila akademska umjetnica Sonja Nikolić Jurišić. Vitraje su izradile tvrtke Staklorad iz Tolise i Kristal iz Viteza.

„Zahvalni smo umjetnicima koji su svakim vitrajem unijeli novo svjetlo, toplinu i duhovnost crkvi koja, uz prastare sačuvane postaje križnog puta, sada ima i izuzetno vrijedne radove. Nadamo se i vjerujemo da će ovi vitraji i njihova sakralna toplina trajati i duhovno opremati kako dolačku župnu crkvu, tako i vjernike koji će istu poruku duhovne topline prenositi u svoje obitelji”, izjavio je prilikom blagoslova župnik u Docu fra Zoran Livančić.