Početna stranica » Vijetnam kakvog možda ne poznajemo

Vijetnam kakvog možda ne poznajemo

147 pregleda

Od pho (lagana juha) preko bun cha (rezanci, pljeskavica, panceta, riblji umak) pa do banh xeo (slana palačinka punjena škampima, klicama i svinjetinom) – vijetnamska kuhinja je spektakularna.

Azijska zemlja zadnjih godina privlači sve više i više turista, a i dalje je jako povoljna i putnike neće ostaviti razočaranima. Još uvijek je najveći problem stići do nje, no kako se svako malo pojavljuju neke karte na akcijama, Vijetnam postaje sve dostupniji

Hanoi – „ludilo“ glavnog grada

Grad kojem svakodnevno prometuju tisuće tuk tukova, grad gdje se život doslovno odvija na ulici ima nekakav posebni šarm. Francuska kolonijalna moć i danas se očituje u nekim kafićima, arhitekturi i velikim avenijama, a vama je najbolje uzeti vožnju jednim od gore spomenutih tuk tukova i doživjeti buku i ludilo Hanoia, grada u kojem živi gotovo 8 milijuna duša.

Ho Ši Min

Ne, ne radi se o gradu, već o čovjeku. Tijelo slavnog revolucionara i prvog predsjednika Demokratske republike Vijetnam leži u muzeju u Hanoiu od njegove smrti 1969. Tijelo je očuvano, a čuva ga počasna straža, tako da se ne igrate već kraj njega prođete mirno kako se od vas očekuje, čisto da ne bi bilo “nismo znali”.

Zaplovite rijekom Mekong

Rijeka prolazi jugoistočnom Azijom, a ulijeva se u Južno kinesko more baš u blizini grada Ho Ši Min. Vožnja rijekom je izvrsna ideja – uz nju živi više od tisuću životinjskih vrsta, pa se ovaj kraj često opisuje kao blago biološke raznolikosti. Ukoliko vam ipak na ovom putovanju fale ljudi, obiđite ploveće tržnice na mnogim mjestima usput.

Pravac – podzemlje

Ne bojte se, ne mislimo ovdje na mafiju ni ništa slično, već na obilazak podzemnih tunela koje su prokopali pripadnici Vietkonga još za vrijeme Vijetnamskog rata. Obilazak se nudi u blizini Ho Ši Mina, u tunelima Cu Chi, a za malu naknadu u sebi možete probuditi ratnika i pokušati pucati iz Kalašnjikova!

Hrana

Od pho (lagana juha) preko bun cha (rezanci, pljeskavica, panceta, riblji umak) pa do banh xeo (slana palačinka punjena škampima, klicama i svinjetinom) – vijetnamska kuhinja je spektakularna. A tek kad izađete na ulice, osjećate se kao u nekakvom „gurmanskom lunaparku“, jer sa svih strana do vas dopiru mirisi mesa, ribe i svih nezamislivih i zamislivih mirisa.

Posjetite slavne špilje

Geografija Vijetnama je čudo jer ovdje nema čega nema. Jedna od stvari koje turisti rado posjećuju su i špilje, od kojih je najslavnija gigantska Hang Son Doong. Ona je toliko velika da bi u nju bez problema stao neboder od 40 katova, a kroz nju bi i jednako tako mogao proletjeti Boeing 747.