Početna stranica » Veksikologija – Zanimljivosti o zastavama

Veksikologija – Zanimljivosti o zastavama

452 pregleda

Među zanimljivosti koje se tiču zemljopisa, povijesti, kulture i politike spada područje zanimanja koje nazivamo veksilologija. Pod ovim pojmom podrazumijevamo znanost o zastavama. U ovom članku predstavit ćemo nekoliko zanimljivosti iz veksilologije diljem svijeta pred kojima ćete zasigurno začuditi.

Premda u nekim slučajevima postoje zakonitosti o postavljanju zastava i nacionalnih obilježja, u BiH to nije slučaj. Naime, još uvijek nije ozakonjeno službeno i ispravno postavljanje bh. zastave. Ipak, predlaže se da se pri postavljanju zastave pripazi da zvijezde uvijek budu ispod žutoga trokuta, kako bi se ispoštovao geografski oblik Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, dok se u svijetu redovito naopako postavljena zastava smatra provokacijom i ponegdje je kažnjiva, kod nas se još uvijek tolerira.

Kakav je odnos lica i naličja? Većina svjetskih zastava nema problem sa svojim naličjem, jer je jednostavno prihvaćeno da je zastava s druge strane naopaka – kao da je gledamo u ogledalu. Invertirana zastava neprimjetna je ukoliko je riječ o zastavi poput Austrije, Nizozemske ili Njemačke, koje imaju tri ravnomjerne pruge, ali već kod Francuske, Italije i Hrvatske dolazi do problema. Kod prvih dviju mijenja se raspored boja s lijeva na desno, dok se na hrvatskoj zastavi mijenja raspored i izgled grbova u kruni hrvatskoga grba. No ta je problematika zanemariva, baš kao i na zastavi BiH.

Što će se dogoditi u slučaju zastave Saudijske Arabije, koja na zelenoj pozadini prikazuje šehadet, arapski tekst koji treba moći čitati? Saudijci su odlučili da zastava bude jednaka i na licu i na naličju, što znači da treba imati dvije jednake strane, kako bi se šehadet s obje strane mogao čitati. Bilo je kroz povijest i drugih takvih zastava, ali se zbog cijene i zahtjevnosti izrade odustalo od te prakse te su takve zastave pojednostavljene. Brazil pak, zbog kratkoga teksta „Ordem e progresso“ i rasporeda zvijezda na zastavi, još uvijek ima takvu dvostranu zastavu.

Postoji li slučaj različitih lica i naličja? Moldavija je od 1990. do 2010. godine koristila zastavu kojoj je na licu bio službeni državni grb, dok ga na naličju nije bilo. Slično je bilo i sa službenom zastavom SSSR-a, koja je na licu imala simbole komunizma srp i čekić, ali je otraga bila jednostavno crvena.

Jedina zastava koja se i danas koristi s različitim licem i naličjem, k tomu je međunarodno priznata i prihvaćena u UN-u, jest državna zastava Paragvaja. U pozadini su tri boje – crvena, bijela i plava – koje su preuzete s državne zastave Nizozemske. Tomu je dodan službeni grb Paragvaja, na kojemu su u kružnici vidljivi žuta petokraka okružena palminom i maslinovom grančicom, dok je uokolo ispisan naziv države na španjolskom: Republica del Paraguay. Naličje zastave Paragvaja, pak, prikazuje drugi jedan grb, i to ponovno u kružnici. Prikazan je zlatni lav koji sjedi pokraj kolca na kojemu je crvena frigijska kapa. Tomu je dodan nacionalni moto: Paz i justicia (Mir i pravda).

Osim službenih državnih zastava, u svijetu još ponegdje postoje zastave s različitim licem i naličjem. No kako su u pitanju regionalne zastave, vjerojatno niste čuli za njih. Jednu takvu predstavit ćemo ovdje. Riječ je o zastavi savezne države Oregon na sjeverozapadu SAD-a. Kroz povijest je sedam američkih saveznih država imalo zastave s različitim licem i naličjem, no ostala je samo jedna.

Zastava savezne države Oregon s prednje strane prikazuje službeni grb države Oregon, s natpisom State of Oregon i godinom 1859., kad je Oregon pridružen SAD-u, i to u zlatnoj boji na tamnoplavoj podlozi. S druge je strane, također u žutoj boji, na plavoj podlozi, prikazan dabar, nacionalna životinja Oregona.

Zanimljivo, vrlo je često na međunarodnim izborima za najljepšu državnu zastavu Hrvatska u samom vrhu. Uz to Hrvate veže također velik i snažan osjećaj ponosa kad vide svoju zastavu ili crveno-bijele „kockice“, kvadratna polja sa službenoga grba Hrvatske. Trenutno je najveća zastava Hrvatske podignuta na Srđu ponad Dubrovnika (na slici gore). Osim toga, veliku je popularnost hrvatska zastava stekla tijekom Svjetskoga nogometnog prvenstva kad je momčad Hrvatske u finalu nastupila na utakmici protiv Francuske. Procijenjeno je da je tada više od milijardu ljudi gledalo prijenos finalne utakmice. Ima li bolje promidžbe od ove?