Početna stranica » Utjecaj klimatskih promjena na zdravlje

Utjecaj klimatskih promjena na zdravlje

68 pregleda

Klimatske promjene bi mogle dovesti do toga da se u SAD-u počne rađati više djece s urođenim srčanim manama, kažu istraživači.

Konkretno, znanstvenici su zaključili da rast temperature može dovesti do čak sedam tisuća novih slučajeva srčanih oboljenja između 2025. i 2035. godine u osam saveznih država u SAD-u: Arkansasu, Texasu, Californiji, Iowi, Sjevernoj Karolini, Georgiji, New Yorku i Utahu.

Prema studiji objavljenoj u časopisu American Heart Association, na zapadu, sjeveroistoku i jugu se predviđa najveće povećanje postotka srčanih oboljenja. „Naši rezultati ističu alarmantan utjecaj klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i naglašavaju potrebu za boljom spremnošću za rješavanje očekivanoga porasta broja srčanih oboljenja u godinama pred nama”, izjavila je glavna autorica istraživanja dr. Shao Lin.

Ona je rekla kako je iznimno važno da liječnici ukažu trudnicama na važnost izbjegavanja ekstremne topline, posebno od tri do osam tjedana nakon začeća, što se smatra rizičnim razdobljem za razvoj fetusa, izvještava Health24. Iako su prethodna istraživanja povezivala izlaganje trudnica toplini sa srčanim defektima kod njihove novorođenčadi, uzroci ostaju nejasni. Studije provedene na životinjama ukazuju na to da izlaganje toplini može izazvati smrt stanica fetusa ili poremetiti djelovanje nekih proteina ​​osjetljivih na toplinu, a koji su rizični za fetalni razvoj, navode autori studije.

Za potrebe nove studije istraživači su koristili prognoze klimatskih promjena iz NASA-e i Instituta Goddard za svemirske studije te podatke o tome kako izloženost toplini tijekom trudnoće utječe na rizik od urođenih srčanih mana kod beba rođenih između 1997. i 2007. godine.

Kongenitalni srčani problemi su najčešći urođeni defekt u SAD-u, koji se javljaju kod skoro 40 tisuća novorođenčadi svake godine, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
„Naši rezultati ukazuju na dramatične učinke klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i ukazuju na to da dječje bolesti srca koje potječu od strukturnih malformacija srca mogu biti jedna od značajnijih posljedica povećanja temperature”, rekao je glavni autor istraživanja dr. Wangjian Zhang.