Početna stranica » Uspinjača Pilatus u Švicarskoj

Uspinjača Pilatus u Švicarskoj

129 pregleda

Svim pustolovima i ljubiteljima prirode predstavljamo jednu od najzanimljivijih pruga na svijetu - uspinjaču Pilatus u Švicarskoj.

Uspinjača na brdo Pilatus u Švicarskoj najstrmija je pruga na svijetu. Najveći je uspon na 48 %, a u prosjeku je 35 %. Pruga od mjesta Alnachstad na obali jezera Luzern do završnoga terminala blizu vrha Esel uspne se na 2073 metra nadmorske visine, čime je ona i najviša pruga u kantonu Obwalden i druga najviša u Središnjoj Švicarskoj.

Začetak izgradnje ove uspinjače dogodio se 1873. godine. Inženjeri su predlagali standardnu prugu s maksimalnih 25 % uspona. No zaključeno je da ekonomski nije bilo moguće ostvariti ovu zamisao. Tada je Eduard Locher, inženjer s velikim praktičnim iskustvom, predložio alternativni projekt uskotračne pruge u kojem bi maksimalni uspon iznosio 48 %, a udaljenost od prve do posljednje stanice bila bi smanjena upola. Ipak, tadašnji sustavi nisu dopuštali takvo što: vozila bi mogla iskočiti iz šina. Umjesto uobičajenih sustava, Locher je predložio sustav zupčanika koji bi se nalazili ispod vozila.

Taj je dizajn isključio svaku mogućnost da vozilo iskoči iz tračnica ili se prevrne, čak i pod jakim naletima vjetra koji pušu u tim krajevima. Pruga je svečano otvorena 4. lipnja 1889. godine, s pogonom na paru, a elektrificirana je 15. svibnja 1937.

Vlada Švicarske nije dala svoj financijski doprinos izgradnji ove pruge. Umjesto toga, Locher je utemeljio vlastitu tvrtku Locher Systeme kako bi izgradio ovu prugu. Izgrađena je u potpunosti privatnim sredstvima i do danas je ostala apsolutno ekonomski održiva.

Pruga je duga ukupno 4.6 km, a prelazi ukupnu visinsku razliku od 1628 metara. Cjelokupnom je dužinom izgrađena na tvrdoj stijeni. I danas se koriste tračnice koje su prvotno položene – nikad nije bilo potrebe da se tračnice izmijene, unatoč starosti od više od 100 godina. Kako su ipak relativno izlizane, stručnjaci predlažu da se učini remont tračnica i to na način da se one jednostavno preokrenu naopako. Na taj bi se način iste tračnice mogle koristiti još barem 100 godina.

Osim jedinstvene uspinjače, izletište na brdu Pilatus nudi mnoštvo drugih atrakcija poput žičare, tobogana i visećega mosta. Dašak atmosfere pogledajte na video-snimku.