Početna stranica » Uskrs u svakom trenutku

Uskrs u svakom trenutku

129 pregleda

Mjesecima sam se spremala za trodnevni angažman u crkvi sv. Marije u jednom od prelijepih gradića na području grada Chicaga. Složila sam program koji je i meni samoj poslužio da dublje shvatim smisao muke, trpljenja, boli, ljubavi i uskrsnoga obećanja života koji ne prestaje ljudskom smrću.

Uzbuđeno sam vozila sedam sati od Nashvillea do Chicaga, prolazeći kroz teme, citate iz Svetoga pisma, iz knjiga svetaca i mudraca i pjesme koje će u pravom trenutku poslužiti kao podloga prisutnima za inspiraciju i meditaciju.

U tri dana imat ću tri različite prezentacije: Iscijelite dublje, Volite više i Služite kao ruke, glas i tijelo Krista.

Organizatori su me htjeli smjestiti u lokalni hotel, ali odlučila sam ostati kod prijateljice Jane i njezina muža, dekana Boba. Dočekali su me s večerom i čašom vina. Ujutro sam se probudila s užasnom migrenom, mučninom i vrtoglavicom. Jutarnje zimsko sunce, čija je svjetlost dolazila do mene kroz rupice na žaluzinama, umjesto osvježenja, natjeralo me je da se još više povučem ispod popluna i tražim mrak.

No divno! Pomislila sam. Baš je migrena došla u pravi čas – za samo nekoliko sati moram biti u stanju postaviti opremu, spremiti se i održati prezentaciju za nekoliko stotina ljudi.

„Možeš mi, molim te, otići po tablete za migrenu?” poslala sam poruku Jani. Niti minutu kasnije, čula sam korake u prizemlju njezine ogromne kuće, zvuk garažnih vrata, motor auta. No kako su američka naselja velika, i prodavaonice nisu baš ispred kuće, znala sam da će joj trebati dobrih pola sata da se vrati s lijekom. Dok sam čekala, migrena me je mučila kao podrugljiv podsjetnik na bol – i prvu temu Iscijelite dublje

Sama pomisao na neko „dublje, smislenije” iscjeljenje tjerala me na povraćanje. Malo sutra, rekla sam na glas sama sebi. Istina, nisam pila dosta vode na putu i trebala sam stati nekoliko puta da se odmorim, ali sad samo želim pomoć – nešto što će zataškati simptome migrene – tabletu, injekciju, ciglu, bilo što – samo da prestane.

Stavila sam ruke na glavu i svom snagom pritisnula prste u lubanju pokušavajući barem malo olakšati bol. U tom trenutku, postala sam svjesna napetosti – cijelo moje tijelo bilo je u jednom ogromnom grču koje je samo otežavalo dovod kisika mojim stanicama i živčanim receptorima. Nasmiješila sam se tom zapažanju, duboko udahnula i preusmjerila svu svoju energiju opuštanju svakoga mišića – od glave do pete.

Istoga trenutka osjetila sam olakšanje.

Simptomi jedne bolesti

Nakon jake doze tableta i nekoliko sati opuštanja migrena je popustila i poslužila mi kao izvrstan (iako potpuno neplaniran) početak moje prezentacije.

Živimo u svijetu koji vrlo dobro zna liječiti simptome i akutne bolesti. Ili smo prezauzeti da se suočimo s uzrokom bolesti koja nas muči ili smo zaboravili kako razotkriti i prepoznati dublje razloge naših patnji. Moderna medicina pri liječenju rijetko kad gleda cijeloga čovjeka – kad je moj suprug obolio od karcinoma pluća, osim očiglednih faktora kao pušenje, nikoga nije zanimala njegova dijeta, tjelovježbe ili emotivno stanje. Bolest je bila izolirana i tretirana kao da je gljiva na kori stabla, a ne mutacija samoga sustava u kojemu je nastala.

Jednako je sa simptomima bolesnoga društva – brakovi koji propadaju, tinejdžeri koji posegnu za drogom ili oružjem, nasilje, silovanja, oholost, masovne manipulacije ljudima, ratovi, terorizam… Sve te simptome koji proizlaze iz jedne bolesti – ljudske otuđenosti od Ljubavi i Boga – naučili smo tretirati kojekakvim rješenjima. Brakove rješavamo razvodima, tinejdžere šaljemo u zatvore ili im (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš preplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i pretplata@svjetlorijeci.