Početna stranica » Uskrs je srce kršćanske vjere

Uskrs je srce kršćanske vjere

140 pregleda

Katolička vjera prema crkvenom kalendaru ima tako mnogo svetkovina i blagdana da se nekome može učiniti kao da njihov veliki broj zasjenjuje ono što je bitno.

Međutim, Uskrs se ne može zasjeniti! Da nije Uskrsa, naša bi vjera nalikovala mnogim drugim vjerama i religijama koje čovjeku ne mogu osigurati vječno spasenje. Ono što našu vjeru bitno razlikuje od drugih vjera jesu smrt i uskrsnuće Isusa Krista. Jer uistinu, Krist uskrsnu od mrtvih. On je prvina umrlih (usp. 1 Kor 15,20).

Sveti Pavao naglašava: „Da Krist nije uskrsnuo, uzalud bi bilo propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša. Zatekli bismo se i kao lažni svjedoci Božji što posvjedočismo protiv Boga: da je uskrisio Krista, kojega nije uskrisio, ako doista mrtvi ne uskršavaju” (usp. 1 Kor 15,15). Ali ne! Svi Isusovi učenici svjedoče za njegovo uskrsnuće. To će svjedočanstvo svaki od njih potvrditi i svojom krvlju. A da slučajno Isus nije uskrsnuo, tko bi to bio spreman takvo svjedočanstvo platiti najvećom mogućom cijenom, svojim vlastitim životom?

Čak i danas u svijetu ima onih koji vjeruju da Isus, vjerni sluga Božji i prorok dostojan svoga Boga, nije pretrpio smrt, jer Bog (misle oni) dobre ljude štedi i ne izlaže ih takvim mukama. Međutim, to nije istina! U Poslanici Hebrejima stoji jasno napisano: „Njega, za malo manjeg od anđela, Isusa, vidimo zbog pretrpljene smrti slavom i časti ovjenčana da milošću Božjom bude svakome na korist što je on smrt okusio” (Heb 2,9). On „ponizi sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu. Zato Bog njega preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom” (Fil 2,8-9).

Isusova smrt i uskrsnuće brišu grijehe čovječanstva i otvaraju mu perspektivu spasenja. Sveti Pavao piše Korinćanima: „Doista, predadoh vam ponajprije što i primih: Krist umrije za grijehe naše po Pismima; bi pokopan i uskrišen treći dan”, kao što je to unaprijed bilo najavljeno u Svetom pismu (usp. 1 Kor 15,3-4).

Možemo reći da je bilo nužno da Isus umre i uskrsne kako bi svijet… (…)


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Svjetla riječi.
Ako još uvijek niste naš pretplatnik, pretplatiti se možete ovdje ili nas za više informacija kontaktirajte na 033 726 200 i [email protected]