Početna stranica » Uprizorene žive jaslice u samostanu na Kovačićima

Uprizorene žive jaslice u samostanu na Kovačićima

131 pregleda

U ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine, u okviru manifestacije Božić s franjevcima u Sarajevu 2019., u Franjevačkom samostanu na Kovačićima uprizorene su žive jaslice. Prisutne je na početku pozdravio duhovni asistent Frame Bosne Srebrene i Franjevačkog svjetovnog reda, fra Davor Petrović nakon čega je slijedila glazbena točka u izvedbi Tamburaškog sastava Franjevačke teologije u Sarajevu.

Potom se prisutnima obratio provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić ističući kako u proslavi Božića slavimo rođenje našega Gospodina Isusa Krista u kojemu nam se očituje Božje čovjekoljublje. „Ova istina o stvarnosti da je Bog postao čovjekom dira u srce svakoga kršćanina koji o tome razmišlja. Na poseban način to je u svom srcu osjetio sv. Franjo Asiški koji je slavio i častio otajstvo Božjega utjelovljenja. Da bi dočarao oku nevidljive ljepote tog otajstva, napravio je prve prirodne jaslice slične betlehemskim u kojima se rodio Sin Božji. Njegovo je srce plamtjelo od dragosti na samu pomisao – Bog postade čovjekom i siđe među nas na zemlju da nas pouči pravom životu, o Božjoj dobroti i ljubavi”, istaknuo je fra Jozo.

Pred kraj je rekao: „Božje nas učovječenje u Krista nadahnjuje i obvezuje na brigu i zauzetost za čovjeka i svijet – da budemo odgovorni za njih. Ako su oni dostojni Božje ljubavi do samoponiženja, kao što nam se to ovdje pokazuje, kako ne bi bili vrijedni i našega poštovanja, prihvaćanja i predanja za njih? Stoga Božić treba biti izvor našega zauzetoga rada i žrtve za izgradnju svega onoga što je dobro, lijepo i korisno u svijetu.” U tom je duhu svima poželio da ih obasja svjetlo novorođenoga Krista i da u tom svjetlu žive i rade – na slavu Bogu i na dobro ljudima.

Nakon provincijalova govora uslijedio je središnji dio događaja – uprizorenje živih jaslica koje su uprizorili članovi Frame Sarajevo, a u ulozi Svete obitelji bila je obitelj Klarić – Božo (Josip), Dragana (Marija) i Iva (Isus). Inače su iz župe Brajkovići te su članovi Franjevačkog svjetovnoga reda.

Uslijedile su glazbene točke, te zajedničko druženje prisutnih. Inače, franjevci u Sarajevu svake godine organiziraju niz događaja u adventsko i božićno vrijeme. Tako je prije uprizorenja živih jaslica u Franjevačkom samostanu na Kovačićima, održan božićni sajam u samostanu sv. Ante na Bistriku, dok će u srijedu, 18. prosinca, biti održana božićna priredba na Franjevačkoj teologiji na Nedžarićima u Sarajevu s početkom u 19 sati.