Početna stranica » Umro najstariji svećenik na svijetu

Umro najstariji svećenik na svijetu

146 pregleda

Jacques Clemens, najstariji katolički svećenik, umro je 7. ožujka u dubokoj starosti, navršivši 108 godina života. Bio je svećenikom gotovo 82 godine, a od toga je približno 70 godina djelovao u istoj župi. Rođen je 11. srpnja 1909. godine u Den Haagu u Nizozemskoj, a svoje zvanje svećenika živio je u Belgiji.

Vlč. Clemens donedavno je bio župnikom u župi sv. Benedikta u Nalinnesu, u blizini belgijskoga grada Charleroi. Tek je 2015. kao 106-godišnjak bio umirovljen, a tomu je prethodilo 67 godina dušobrižničke djelatnosti u ovoj župi.

U Liegeu je 5. srpnja 1936. godine zaređen za svećenika, a prethodno je završio novicijat augustinskih lateranskih kanonika i bio djelatan kao meštar u sjemeništu. Godine 1944. imenovan je župnim vikarom u mjestu Bultia, također na jugozapadu Belgije. Godine 1958. postavljen je za prvoga župnika novoosnovane župe sv. Benedikta, a taj je naslov držao do svoga umirovljenja. Tek je u 102. godini života bio primoran smanjiti svoje aktivnosti kao dušobrižnik, zbog posljedica pada.

Prije dvije godine vlč. Clemens obilježio je 80. obljetnicu svećeničkoga ređenja. Uz to je od 2017. godine ovaj Nizozemac bio službeno najstarija živuća osoba u zemljama Beneluksa. Novinska agencija Reuters objavila je uz njegov 107. rođendan tajnu njegove dugovječnosti: ustajao je svakog jutra u 5:30, a u krevet bi lijegao u 21 sat. Kako javljaju mediji, vlč. Clemens umro je na odjelu traumatologije u bolnici Charleroi, gdje je bio smješten uslijed pada.