Početna stranica » Ukrajinski hodočasnici pohodili župu Sućuraj

Ukrajinski hodočasnici pohodili župu Sućuraj

176 pregleda

Oko 100 hodočasnika iz zapadne Ukrajine pohodilo je u četvrtak 28. srpnja župu Sućuraj na krajnjem istoku otoka Hvara gdje ih je dočekao i srdačno pozdravio župnik fra Stipo Marčinković

Prije pandemije COVID-a 19 brojne su grupe poljskih hodočasnika  iz Međugorja dolazile na otok Hvar, u župu Sućuraj. U vrijeme pandemije nije bilo dolazaka, ali već prošle godine više skupina Poljaka došlo je u Sućuraj. Ovog ljeta skoro svaki dan stigne barem po jedna grupa.

U četvrtak 28. srpnja stigla je i grupa od oko stotinu grkokatoličkih hodočasnika iz zapadne Ukrajine. Iz Međugorja su autobusima došli do Drvenika, a odatle turističkim brodovima „Sretan“ i „Menula“ Lovre Mihaljevića doplovili su do župe Sućuraj na krajnjem istoku otoka Hvara. U Sućurju su pogledali drevnu kamenu crkvu Sv. Antuna Padovanskoga, koju su franjevci iz Zaostroga sagradili 1663. godine. Potom su u župnoj crkvi Sv. Jurja skrušeno molili i istočnjačkim melosom pjevali pod vodstvom grkokatoličkih svećenika Vitaliya Lufiya i MykhaiIa Tkachiva iz grada Zhovkva te Vasyliya Tuziaka iz Lavova.

Nakon molitve srdačno ih je pozdravio župnik Marčinković istaknuvši: „Mi, Hrvati, smo uz vas i vašu domovinu Ukrajinu, suosjećamo s vama i vašom domovinom Ukrajinom i molimo se za vas i vašu domovinu Ukrajinu“. Nakon tih riječi Ukrajinci su uzvratili dugim pljeskom i pjesmom „Mnogaja ljeta“. Potom su svećenici najavili svoj ponovni dolazak u Sućuraj u kolovozu, s novom grupom, te s hodočasnicima otpjevali ukrajinsku himnu.