Početna stranica » Ukrajinske pisanice kao podsjetnik na pobjedu križa

Ukrajinske pisanice kao podsjetnik na pobjedu križa

155 pregleda

Pisanice iz Ukrajine su ukrašene na tradicionalan način. Običaj je da se za vrijeme Uskrsa vide na trpezi ukrajinskih domaćica. Ukrašavaju se uz pomoć voska, posebnim alatom.

Ova drevna tradicija ukrašavanja jaja složenim dizajnom podsjeća na Kristovu muku i nadu koju je njegova patnja donijela čovječanstvu. Tradicionalno ukrajinsko uskršnje jaje briljantno je dizajnirano i živopisno u svojoj raznobojnoj veličanstvenosti. Za izradu jedne jedine pisanice mogu biti potrebni sati, a rezultati mogu biti divni poput Fabergeovog jaja, piše Aleteia.

Za vrijeme mira, Ukrajinci obično provode posljednji tjedan korizme stvarajući ova umjetnička djela. Kako su milijuni ljudi morali napustiti svoju zemlju nakon ruske invazije, tradicija ukrašavanja jaja za mnoge je Ukrajince još jedan cijenjeni ritual koji su morali žrtvovati.

Riječ pisanica ukorijenjena je u glagolu „pisati”. Tradicionalno, domaćica je pravila pisanice dok djeca spavaju. Linije na jajima se iscrtavaju prilikom izgovaranja molitvi za svoje najmilije kojima su jaja namijenjena.

Proces izrade počinje ispisivanjem dizajna na jajetu koje se tradicionalno dijeli na 16 dijelova. Te se linije zatim ponovno iscrtavaju pčelinjim voskom, pomoću specijaliziranog alata zvanog kystka. Ova olovka je opremljena spremnikom i lijevkom za držanje i nanošenje voska.

Vosak štiti boju ispod, dopuštajući umjetniku da umoči jaje u više boja bez žrtvovanja bilo kojeg prethodnog rada. Kako proces napreduje, pisanica postaje sve zamršenija. Boje se nanose od svijetle do tamne, a crvena ima kršćanski značaj u ukrašavanju, predstavljajući božansku ljubav i muku Kristovu, nadu, vatru i službu crkve.

Tamnije boje naglašavaju svjetlije, koje ostaju jasne i vidljive nakon uklanjanja pčelinjeg voska. Jedna od najboljih stvari kod pisanice je da se sadržaj ljuske isprazni, tako da umjetničko djelo može ostati sačuvano i u godinama koje dolaze.

U čast ukrajinskim pisanicama u gradu Kolomija u zapadnoj Ukrajini 2000. godine otvoren je Muzej „Pysanka” koji slovi za turističku atrakciju. Muzej posjeduje kolekciju od više od 10.000 uskršnjih jaja iz skoro svih dijelova svijeta.