Početna stranica » Predstavljena knjiga fra Gabrijela Tomića

Predstavljena knjiga fra Gabrijela Tomića

226 pregleda

U srijedu, 20. travnja, u dvorani samostana sestara klarisa na Brestovskom održana je promocija knjige Događaji – moja sjećanja na njih, fra Gabrijela Tomića, franjevca Bosne Srebrene, prenosi FIA.

Nakladnik knjige je župa sv. Ante Padovanskog Žitače/Podhum, rodna župa autora knjige. Urednik knjige je fra Nikica Vujica, ekonom Provincije Bosne Srebrene, predgovor potpisuje s. M. Hijacinta Batinić, časna majka samostana sv. Klare na Brestovskom, a pogovor mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski.

Voditelj programa predstavljanja knjige, kojem su nazočili brojni fratri, časne sestre, župljani župe Brestovsko, predstavnici općinskih i federalnih vlasti te fra Gabrijelova rodbina i prijatelji bio je fra Mirko Majdandžić, fojnički gvardijan. Fra Mirko se, svirajući gitaru zajedno sa sestrom klarisom M. Janjom Dragičević koja ga je pratila na klarinetu, pobrinuo da ova manifestacija bude još ljepša. Njih dvoje su, po fra Gabrijelovoj želji, između pojedinih govora predstavljača knjige izveli repertoar Gospinih pjesama.

Nakon što je voditelj uputio pozdravne riječi knjigu je predstavio mons. dr. Pero Sudar. U kratkim crtama je proveo prisutne kroz fra Gabrijelovu knjigu, ocrtavajući autora kao „staro dijete”, koji je tako jednostavnim i djetinjim jezikom ispričao svoju životnu priču. Naglasio je kako se kroz cijelu knjigu kao nit provlači autorova duboka vjera.

Sljedeći govornik o fra Gabrijelovoj knjizi bila je s. M. Hijacinta Batinić koja je knjigu opisala kao jednu od onih koje se zbog ljepote pripovijedanja i mnoštva zanimljivih događaja čitaju u jednom dahu. Po završetku glazbene numere o knjizi je progovorila i sestra klarisa M. Sara Bošnjak, koja je bila zadužena za prijepis i lekturu tekstova. Nazočnima je ukratko pojasnila kako je išao put od bilježnica pisanih fra Gabrijelovom rukom do zadnje lekture prije tiskanja knjige.

Na koncu, o svojoj knjizi progovorio je i sam fra Gabrijel. Najprije je pojasnio nazočnima kako je fotografija s naslovnice knjige, na kojoj on stoji kraj Gospine špilje, nastala u župi Vijaka gdje je njegov stariji rođeni brat fra Alojzije bio župnikom. Zatim je dirljivim riječima pojasnio kako je, prije početka pisanja svojih sjećanja, zazvao Božju pomoć i preporučio se sv. Josipu i Blaženoj Djevici Mariji, svojim nebeskim zaštitnicima. Zahvalio je svima onima koji su posebno zaslužni za izdavanje ove knjige, ali i brojnim prijateljima koji su mu godinama sugerirali da zapiše svoja sjećanja.

Nakon službenog dijela predstavljanja knjige nastavljeno je zajedničko druženje, a autor je svima nazočnima uz osobne riječi posvete darovao primjerak knjige.