Početna stranica » Učenje stranoga jezika usporava starenje mozga

Učenje stranoga jezika usporava starenje mozga

126 pregleda

Analizirajući testove inteligencije 262 stanovnika Edinburga od jedanaest godina, stručnjake je zanimalo na koji način su se njihove kognitivne sposobnosti promijenile kada su navršili 70 godina života.

U istraživanju provedenom od 2008. do 2010. godine svi su ispitanici rekli da su bili u stanju komunicirati na najmanje još jednom jeziku osim engleskog. Njih 195 naučilo je drugi jezik prije 18. godine, a njih 65 kasnije u životu.
Istraživanje je pokazalo da su oni koji su govorili dva ili više jezika imali značajno bolje kognitivne sposobnosti u odnosu na očekivane rezultate s obzirom na test inteligencije. Najveći učinak zabilježen je u općoj inteligenciji i čitanju, a uočen je i kod onih koji su drugi jezik naučili u ranijoj fazi, kao i kasnije u životu.
Dr. Thomas Bak sa sveučilišta u Edinburgu kaže da je taj obrazac „znakovit” i da se poboljšanja u pažnji, usredotočenosti i tečnosti govora ne mogu objasniti izvornom inteligencijom: „Ta otkrića imaju veliku praktičnu važnost. Milijuni ljudi uče drugi jezik kasnije u životu. Naša studija pokazuje da bilingvalnost, čak i stečena u odrasloj dobi, usporava starenje mozga”, istaknuo je dr. Bak.