Početna stranica » U požaru na Haitiju poginulo 15 djece

U požaru na Haitiju poginulo 15 djece

111 pregleda

Najmanje 15 djece je poginulo i više njih ranjeno u požaru koji je izbio u noći između četvrtka i petka u jednom sirotištu u Kenscoffu, u predgrađu Port-au-Princea, glavnoga grada Haitija. Prema izvještavanju UNICEF-a, među žrtvama ima i djece stare samo nekoliko mjeseci.

Službama za krizne situacije trebalo je više od sat vremena da dođu do te ustanove smještene u južnom dijelu glavnoga grada. Prema izjavama svjedoka požar su izazvale svijeće korištene za rasvjetu jer zbog kvara na generatoru nije bilo struje. Ravnateljica haićanske službe za socijalnu pomoć izjavila je da to sirotište, u kojemu je bilo smješteno 60 djece, nije imalo potrebna odobrenja. Ustanovom upravlja jedna američka evangelička skupina koja vodi još jednu ustanovu u toj karipskoj zemlji, te se tako brine o ukupno 200 djece.

Osim djece bez obitelji, sirotišta na Haitiju ugošćuju maloljetnike čiji su roditelji presiromašni da bi brinuli o njima. Takve ustanove stoga jamče smještaj i školovanje, a posebno su se proširile nakon potresa 2010. godine, u kojemu je poginulo 250 tisuća osoba.

Haićanske vlasti smatraju da, od ukupno oko 30 tisuća djece, njih četiri od pet koji su smješteni u sirotištima, imaju žive roditelje. Ipak, kako javlja Reuters, samo je 35 od 754 sirotišta autorizirano, a drugih 100 uskoro će dobiti dozvolu. Vlada je u posljednjih pet godina zatvorila oko 160 takvih ustanova te spriječila da se otvore druge.

„Duboko sam ožalošćen smrću djece u sirotištu. Potičem nadležne vlasti da razjasne uzroke te tragedije”, napisao je u tweet poruci haićanski predsjednik Jovenal Moise. Spomenimo na kraju da je gospodarsko stanje te zemlje i dalje tragično. Prema izvještaju Svjetske banke, gotovo 60 % stanovnika Haitija, od njih više od 11 milijuna, preživljava s manje od 2,40 dolara dnevno.